Zamanı kaybettiğimiz yer, aslında hayatı unuttuğumuz yer
2025 8. kitabı
Okunma: 23 Mart 2025 20:37
Hikâye, zamanı “tasarruf” etmesi gerektiğine inandırılan insanların, fark etmeden hayatlarını nasıl kaybettiklerini anlatıyor. Momo ise hiçbir şeyi olmayan ama dinlemeyi bilen bir çocuk. Belki de bu yüzden, herkesin unuttuğu şeyi en iyi o hatırlıyor. Gri Adamlar zamanı çalan birer masal kahramanı gibi dursa da, aslında fazlasıyla tanıdıklar. Sürekli acele eden, verimli olmaya zorlanan, her anı planlayan modern insanın somutlaşmış hâli gibiler. Kitabı okurken insan ister istemez durup düşünüyor: Gerçekten zaman mı kazanıyoruz, yoksa hayatı mı erteliyoruz? Zamanın ölçülebilir bir şey olmadığını, asıl değerinin paylaşıldıkça ortaya çıktığını hissettiriyor. Momo’nun gücü de buradan geliyor: Durmak, dinlemek ve gerçekten orada olmak. Michael Ende bu kitabı yazarken modern toplumun hız ve üretkenlik takıntısını özellikle eleştiriyor. Kitap ilk yayımlandığında bazı çevreler tarafından “tehlikeli” bulunmuş; çünkü insanları sistemin dayattığı hızdan şüphe etmeye davet ediyormuş. Momo benim için masal kılığında yazılmış bir uyarı metni.
MomoMichael Ende · Kaynak Yayınları · 199682,2bin okunma