·336 syf.····Okunma: 08 Şubat 2026 00:29 (Spoiler İçerir!)
Bismillahirrahmanirrahim
Roman, belirtildiği gibi bir Ahmet Yesevi romanıdır. Yazar, Ahmet Yesevi'nin çocukluğunu, gençliğini, dervişliğini kısacası vefatına kadar olan kısmı menkıbelerle destekleyerek anlatır. Aynı zamanda roman, Emir Timur'un gördüğü bir rüya üzerine, iki dönemde de yani hem Emir Timur'un hem de Ahmed Yesevi'nin yaşadığı dönemde rol alan Musa Barlas karakteriyle şekillenir. Ben romana bayıldım, tavsiye ederim.
Ahmed Yesevi'nin hayatını üniversitedeyken Halk Edebiyatı dersimizde hocamızın verdiği ödev üzerine araştırmıştım ve o zamandan beri unutamadığım tek nokta; Hz. Muhammed'in yaşına bastığında kendisi için yerin altına bir 'çilehane' yaptırıp, vefat edene kadar orada kalması. Bu nasıl bir aşktır? Hz. Muhammed aşkından belki de oğlunun adını İbrahim koymuş ve Peygamber efendimiz gibi imtihan olmuş. Peygamber efendimizin teslimiyetini kuşanmış ve eline biricik oğlunun başını koymalarına rağmen bu imtihana cevabı " Ben ömrümde en fazla iki şeyi sevdim. Biri oğlum İbrahim biri de yörük kıratım. Gidin bulun İbrahim'e kıyanı. Ona deyin ki, yörük kıratımı ona hediye ettim "(s. 303) Allah'ım bu nasıl bir teslimiyet? Biz bu teslimiyetin, bu aşkın neresindeyiz? Canımızı acıtan bir durum karşısında bu denli temiz kalabilir miyiz? Yemin ederim böyle bir romana en son Aşkın Gözyaşları- Şems-i Tebrizi' romanında Şems'in ölümünde ağlamıştım. Mutlaka okuyun. İbrahim'lerin kaderi de böyleymiş... Bize yalnızca ağlamak düşer.
Son olarak canım arkadaşım Zeynep; bana hediye ettiğin (Pir, Sır ve Dem) kitapların için sana minnettarım. Okumak için geç kaldım hatta Sır kitabını kaybettim ama şükürler olsun ki seni kaybetmedim, sen hâlâ hayatımdasın. Seni seviyorum, iyi ki varsın.