Her Ülkeden Bir Kitap - 42 Nijerya
2026 5. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2026 13:15
Chinua Achebe, 2007 yılında Man Booker Uluslararası Ödülü’nü kazanmış Nijeryalı bir yazardır. Eserlerinde genel olarak Afrika’nın kolonileşmesini ele alır. Bu konuyu işlerken yerel halkın âdetlerinden, yaşayış tarzından ve inançlarından bahsetmeyi de ihmal etmez. Yazarın ilk eseri olan “Parçalanma”, tam olarak bu temayı merkeze alır. Başkahramanımız Okonkwo, klanı tarafından saygı duyulan en güçlü güreşçilerden ve savaşçılardan biridir. Ancak bir gün yanlışlıkla klanından birini öldürür ve bunun cezası olarak yedi yıl sürgüne gönderilir. Sürgün süresi sona erdiğinde ise klanında birçok şeyin değiştiğini görür. Misyonerler bölgeye gelmiş ve faaliyetlerine başlamıştır. Tahmin edileceği üzere Okonkwo’yu ve klanını zor günler beklemektedir. Parçalanma, Afrika Üçlemesi’nin ilk kitabıdır. Bu eserde ağırlıklı olarak misyonerler gelmeden önceki dönem anlatılır. Klanın, bizim kültürümüze ve zaman anlayışımıza uymayan oldukça farklı âdetleri vardır. Bu âdetler okuyucuyu ister istemez bir kafa karışıklığına sürükler. Acaba misyonerler bu klanlara medeniyet mi götürdü? Misyonerler gelmeden önce, klan içindeki düşük statülü bireylerin ya da kadınların daha kötü koşullarda yaşadığı düşünülebilir mi? Bu soruların cevabını ve sonrasında yaşananları hepimiz biliyoruz. Ancak yerel bir yazarın, okuyucuyu bu düşüncelere yönlendirmesini kişisel olarak doğru bulmuyorum. Farklı bir kültürü ve farklı bir anlatım tarzını deneyimlemek isteyenlere Parçalanma’yı tavsiye ederim. Herkese keyifli okumalar dilerim.
ParçalanmaChinua Achebe · İthaki Yayınları · 20191,082 okunma