2026 11. kitabı
Okunma: 07 Şubat 2026 00:52
Mayda ~ Sırpuhi Düsap Gecenin sessizliğinde bir ses kulağına fısıldar gibi “seni seviyorum” derse, bil ki o benim. Herkes için ölmüş fakat senin için hâlâ yaşayan sesim. Merhaba sevgili kitapseverler..bugün sizi 1883 yılında kaleme alınmış, Ermeni edebiyatının zamansız eseri, Mayda ile bir kadının en savunmasız ama en dirençli anına götürmek istiyorum. Kitap, eşini kaybettikten sonra kızıyla bir başına kalan genç bir kadının hayata tutunma çabasını anlatıyor. Roman, Mayda ile ona akıl hocalığı yapan dostu Sira Hanım arasındaki mektuplaşmalardan oluşuyor. Sira Hanım, Mayda’ya maruz kaldığı ön yargılarla nasıl savaşacağını, kadının toplumdaki eşitsiz konumunu nasıl değiştirebileceğini gösteren bir rehber. Düşünün ki ; 143 yıl önce bir kadın, dul bir anne olarak toplumun zayıflık ve bağımlılık beklentisine kalemle, fikirle ve onurla meydan okuyor. Bu sadece bir aşk anlatısı değil; kadının eğitim hakkından, ekonomik özgürlüğüne maruz kaldığı ağır ön yargılardan marjinalleştirilmesine kadar her şeyi masaya yatıran bir toplumsal eleştiri. Kitabın en sert eleştiri okları, kadınların eğitimsiz bırakılmasına yönelik. Toplum, kadını sadece birinin eşi, kızı veya annesi olduğu sürece var kabul eder. Erkeğin yanında duran bir eklenti gibi görür. Kitap, bu ön yargıları deşifre ederken, kadınların maruz kaldığı çifte standardı şu sorularla eleştiriyor: Neden erkeğin hatası tecrübe , kadının hatası yıkım sayılır? Neden eğitim, kadın için bir tehlike olarak görülür? Düsap’a göre kadınların eşitsizliğe mahkum edilmesinin temel sebebi, onları cahil ve ekonomik olarak erkeğe bağımlı kılan sistemdir. Roman, kadının insan olarak onurunu savunurken, bu onurun ancak eğitim ve çalışma hayatına katılım ile mümkün olacağını dile getiriyor. Aras Yayıncılık’ın İstanbullu Ermeni Kadın Yazarlar Dizisi adı altında çıkan bu ilk kitabı 55 sayfalık muazzam bir sunuşla başlıyor. Kitap bugün bile hepimize cesaret verecek türden. Ermeni edebiyatının bu devrimci sesini tanımak, 19. yüzyılın cesur atmosferini merak edenlere tavsiyemdir. Sırada dizinin ikinci kitabı Murakyanlar var. Herkese keyifli okumalar dilerim, sevgiyle
MaydaSırpuhi Düsap · Aras Yayıncılık · 20253 okunma