2026 1. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2026 22:56
SPOİLER İÇERİR! Okuduğum kitaplar arasında kesinlikle okunması için şiddetle önerdiğim bir kitap olmamıştı ama bu çok güzel bir kitaptı :) ​Bazı kitaplar okunur ve biter, bazıları ise Mekong Nehri'nin suları gibi zihninizde akmaya devam eder. Marguerite Duras, 'Sevgili'de bize sadece yasak bir aşkı değil; yaşlanmanın, arzunun ve bir daha asla geri dönmeyecek olan o ilk gençlik anının melankolisini sunuyor. ​Kitabı okurken en çok şunu fark ettim: Bir insana verilen değer, bir ırk veya kültür ile sınırlandırılmamalı. Sevginin her türlü toplumsal engeli aşarak, her yerde ve her zaman karşımıza çıkabileceğini bu hikayeyle daha iyi anladım. ​Aile içindeki dengeler de beni çok düşündürdü. Annenin erkek çocuklarına verdiği o aşırı değer, kızın hayatında büyük bir boşluk yaratmış. Belki de bu yüzden, Çinli sevgilisinde sadece bir "sevgili" değil, annesinden göremediği o kıymeti ve sığınağı aradı. ​Kızın adama "seni sevmiyorum" demesi aslında kendi kalbine ördüğü bir duvardı. Ancak yıllar sonra, gemiyle uzaklaşırken dökülen o yaşlar ve kitabın sonundaki o meşhur telefon konuşması her şeyi kanıtladı: Bazı aşklar "sevmiyorum" dense de bitmiyor, aksine zaman geçtikçe daha da devleşiyor.
SevgiliMarguerite Duras · Sel Yayınları · 20171,299 okunma