2026 19. kitabı
Amok Koşucusu, dışarıdan bakıldığında bir “olay” hikâyesi gibi başlar; ama çok hızlı şekilde bir insan ruhunun kontrolden çıkışına dönüşür. Zweig, büyük dramatik sahneler kurmadan, bir doktorun içindeki gurur kırıntıları, suçluluk, aşağılanmışlık ve takıntının nasıl tek bir yöne kilitlendiğini adım adım gösterir. Hikâyenin gücü, merakı sürekli canlı tutmasında yatar: Okur önce “Kadın affedecek mi?”, “Bu iş nereye varacak?” diye düşünür. Sonra beklenmedik ölüm gelir ve mesele artık bir sonuç değil, bir zorunluluk hâline dönüşür. Doktor için o noktadan sonra yaşamla verilen söz arasında bir seçim yoktur; söz, hayattan daha ağır basar. İşte “amok” tam burada başlar: Mantığın sustuğu, iradenin tek bir hedefe kilitlendiği o geri dönülmez koşu. Zweig’in asıl ustalığı, bu davranışı hem soylu hem de trajik gösterebilmesidir. Okur bir yandan “Bu, sarsıcı bir sadakat” derken, öte yandan bunun bir çöküşün kaçınılmaz sonucu olduğunu da hisseder. Doktor bu olayla çökmüş değildir; zaten çökmüş bir hayatın içinde, kendine son bir anlam ve yön bulmuştur. Finalin bilinçli biçimde soğuk ve mesafeli kurulması da bu yüzden anlamlıdır. Hikâye uzatılmaz, başka maceralara sapmaz; bütün ağırlık tek bir insanın iç felaketinde kalır. Geriye sadece dünyanın kayıtsız kaydı kalır: Bir gazete haberi kadar kısa, bir hayat kadar ağır. Amok Koşucusu, insanın bazen kurtuluşu iyileşmekte değil, yıkımına bir anlam bulmakta aradığını acımasız bir dürüstlükle gösteren, kısa ama etkisi uzun süren bir metin. Zweig’in “insan ruhunun karanlık odaları”na neden bu kadar iyi girdiğini kanıtlayan güçlü bir örnek.
Amok KoşucusuStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021134,7bin okunma