Osmanlı'da Doğaüstü Korku: Yaşayan Ölüler ve Vampir Miti
2026 4. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2026 00:00
FOLKLOR, TARİH VE HALK İNANIŞLARI ÜZERİNDEN OSMANLI'DA VAMPİR KORKUSUNA BİR BAKIŞ Salim Fikret Kırgi'nin Osmanlı Vampirleri kitabı, başlığıyla ilk anda popüler kültür işi bir anlatı hissi verse de aslında oldukça ciddi ve farklı bir çalışma. Vampir figürünü gotik romanlardan ya da sinemadan bildiğimiz haliyle değil; Osmanlı toplumunun korkuları, halk inanışları ve dönemin zihniyeti üzerinden ele alıyor. Bu açıdan bakınca kitap, hem folklor hem de kültürel tarih tarafında ilginç bir yerde duruyor. Kitapta Evliya Çelebi'nin aktardığı vakalar, vampir fetvaları, yaşayan ölü anlatıları ve dönemin halk inanışları bir araya getirilmiş. Özellikle yaşayan ölü meselesinin sadece bir söylence olarak kalmayıp, zaman zaman dini ve hukuki tartışmalara konu olması okurken en çok dikkatimi çeken noktalardan biri oldu. Vampir fetvaları kısmı, Osmanlı toplumunda doğaüstü korkuların nasıl ele alındığını görmek açısından gerçekten ilginç bir okuma sunuyor. Evliya Çelebi Seyahatnamesi kitapta önemli bir yer tutuyor. On ciltlik dev eser sadece bir gezi anlatısı değil; 17. yüzyıl Osmanlı toplumunun gündelik hayatını, halk inanışlarını ve doğaüstü anlatılarını yansıtan büyük bir kültürel arşiv olarak ele alınıyor. Seyahatname'de geçen "obur" anlatıları ise modern vampir figürüne şaşırtıcı derecede yakın özellikler barındırıyor. Mezardan çıkan, insan kanıyla beslenen ve toplum içinde fark edilmeden yaşayan bu figürler, günümüz vampir anlatılarının folklorik köklerini görmek açısından oldukça dikkat çekici. Evliya Çelebi'nin anlattığı bazı doğaüstü sahneler beni şaşırttı. Özellikle gökyüzünde geçen fantastik savaşlar, gece savaşları ve vampir benzeri oburlar... Burada kısa bir es vereyim... Kitapta Carlo Ginzburg'un "Gece Savaşları" kavramına da değiniliyor. Pinhan'dan çıkan kitabını biliyorsunuzdur. Ginzburg'un Avrupa'daki benandanti inanışları üzerinden anlattığı, doğaüstü varlıkların geceleri gökyüzünde savaştığı anlatılar ile Evliya Çelebi'nin obur hikâyeleri arasında dikkat çekici paralellikler kuruluyor. Özellikle verimliliği korumak için zararlı cadılarla gece savaşlarına giren "faydalı cadılar" anlatısı, Osmanlı coğrafyasındaki obur inanışlarının Avrasya'daki benzer folklorik geleneklerle bağlantısını göstermesi açısından ilginç bir örnek sunuyor. Yukarıda bahsettiğim "verimliliği" kısaca açıklayayım: Halk inancına göre "faydalı cadılar" geceleri ruhlarıyla savaşarak, cadıların ekinlere zarar vermesini engelliyor, kıtlığı önlüyor ve topluluğun bereketini koruyordu. Özellikle "Gece Savaşları" anlatısı Çelebi'nin eserinin güvenilirliği üzerine tartışmalar doğursa da, folklorik inanışların nasıl algılandığını anlamak açısından önemli örnekler sunuyor. Açıkçası seyehatnameyi okumadığım için burada geçen anlatılar bana epey ilginç ve uç nokta geldi. Aynı zamanda Onur Gezer'in kitabında yer verdiği bazı örnekler sayesinde Evliya Çelebi'nin gece savaşları örneğini biraz daha anlaşılır buldum. Kafalar biraz güzelse, her şey olabilir... Sonuçta gerçeklik algımızı yitirmediysek bu anlatıları mantık çerçevesinde oturtabileceğimiz sağlam bir zemin bulmakta zorlanırız. Ayrıca Seyahatname'deki Çerkes obur anlatıları ile modern vampir mitleri arasındaki benzerlikler ve bu anlatıların Avrupa'daki vampir edebiyatına dolaylı etkileri de kitapta ilginç bir şekilde ele alınıyor. "Anonim Osmanlı Tarihi" ise kitabın en dikkat çekici tarihsel kaynaklarından biri. Bu kronikte yer alan kayıtlar, Müslüman vampirlerin mezarlarından çıkarılıp yakılmasına şer'i mahkemelerce izin verildiğini gösteren ilk belgelerden biri olarak öne çıkıyor. Bu durum, yaşayan ölü inanışlarının sadece halk arasında değil, resmi hukuk sisteminde de karşılık bulduğunu gösteriyor. Ayrıca bu kroniğin klasik Osmanlı tarih metinlerine benzer şekilde askeri olaylar ve siyasi gelişmeleri anlatırken arada doğaüstü vakalara da yer vermesi, dönemin zihniyet dünyasını anlamak açısından oldukça ilginç bir detay. Kitapta vampir fetvaları bölümü de dikkat çekici. Özellikle Ebussuud Efendi gibi önemli isimlerin verdiği fetvaların zamanla yerel hukuk uygulamalarına dahil edilmesi, doğaüstü korkuların nasıl resmi çözümlerle ele alındığını gösteriyor. Böylece vampir meselesi yalnızca bir söylence değil; halkın korkularını yatıştırmaya çalışan bir hukuki pratik haline dönüşüyor. Giriş bölümü başlı başına oldukça doyurucu. Vampir figürünün folklorik kökenlerinden modern edebiyata uzanan dönüşüm süreci net bir çerçeveyle anlatılmış. Bugün sinema ve edebiyatta gördüğümüz aristokrat vampir imgesinin aslında köy söylenceleri, yaşayan ölü vakaları ve toplumsal korkular üzerinden evrildiğini görmek kitabın en keyifli taraflarından biri. Dil olarak akademik bir çalışma olsa da genel anlatım akıcı. Yer yer yoğun kaynak anlatıları var; ama konu ilginç olduğu için tempo tamamen düşmüyor. Kısa sayılabilecek bir kitap olmasına rağmen oldukça yoğun bilgi içeriyor. Yakın zamanda Nosferatu'yu hatta Sinners'ı izlediyseniz kitapta anlatılanlar hayal gücünüzü de devreye sokacağı için okumayı daha da keyifli hale getirecektir. Elbette burada anlatılan vampirler, şato ve pelerin romantizmiyle değil; mezarlıklar, söylenceler ve halk korkularıyla şekillenmiş çok daha "gerçek" figürler. Biraz uzun oldu, toparlayayım... Bu tarz çalışmalar meraklı okurun iştahla okuyacağı türden. Gölgede kalmış pek çok ilginç bilgi barındıran, kısa ama yoğun bir kitap. Vampir temasına tarihsel ve kültürel açıdan bakmak isteyenler için farklı ve akılda kalıcı bir okuma deneyimi sunuyor. Herkese göre değil bunu kabul ediyorum ama meraklı okur için iyi bir kaynak.
Osmanlı VampirleriSalim Fikret Kırgi · İletişim Yayıncılık · 2018123 okunma