3 Ağustos 2018
İletişim Yayıncılık

Osmanlı'da Doğaüstü Korku: Yaşayan Ölüler ve Vampir Miti
2026 4. kitabı
Okunma: 18 Ocak 2026 00:00
FOLKLOR, TARİH VE HALK İNANIŞLARI ÜZERİNDEN OSMANLI'DA VAMPİR KORKUSUNA BİR BAKIŞ Salim Fikret Kırgi'nin Osmanlı Vampirleri kitabı, başlığıyla ilk anda popüler kültür işi bir anlatı hissi
Vampir Fenomeni Üzerine Derli Toplu Bir Çalışma
2024 19. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2024 00:00
İnceleme-araştırma kitapları okumayı seviyorum. Osmanlı Vampirleri, ismiyle ilgi çeken bir kitap. Fakat kitabın adına aldanıp da salt vampir hikâyesi, çeşitli hurafeler üzerine bir kitap olduğunu
2025 3. kitabı
Osmanlı tarihi ve vampir mitolojisi gibi iki okumaktan en keyif aldığım konunun birleşitği Osmanlı Vampirleri, beni okumaya ilk sayfasından itibaren çekti. Sinematik, edebi ve folklorik anlamda vampir ve vampir benzeri unsurların incelendiği kitap, geniş bir yelpazeye sahip. Ne kadar daha önceden fazlasıyla araştırdığım ve bilgi sahibi olduğum bir konu olsa da bana yeni şeyler kattı. Yazarın dilinin akıcılığı ise kitabı taçlandırdı. Çok keyif aldım okurken. Vampirlerin kökenine inmek isteyen, sinemaya ve tarihe ilgisi olan herkese mutlaka önereceğim bir kitap oldu. Keyifli okumalar
Tarih
Vampir dosyasını açıyoruz
2025 5. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2025 12:31
Akademik olarak en çok özendiğim eserlerden biri bu yüksek lisans tezi oldu. Elimizdeki kitap da tez yazarı tarafından kitaba çevrilmiş bir akademik çalışma. Vampir fenomeni, zannedilenin aksine Batı kültürüne değil Osmanlı kültürüne ait bir fenomen. Osmanlı Avrupası denilen yerlerde -Balkanlar, Trakya, Ege, Orta Avrupa- farklı isimlerle anılan doğaüstü fenomenler mevcuttur. Hatta vampir kelimesi etimolojik olarak Çerkes-Tatar dillerindeki “obur” kelimesinden gelmektedir. Öbür kelimesi Slav dillerine “upir” olarak geçmiştir. Osmanlı halk inanışlarındaki hortlak, gulyabani gibi fenomenlerin birçok özelliği vampir ile ortaktır. “Cadı” kelimesi de günümüzdekinin aksine vampir anlamında kullanılırmış. Çalışmada en ilgimi çeken ise mezarından çıkan vampirlerin bir cezalandırma yöntemi olarak Tanrı tarafından vampire çevrilmelerinin, İslâmiyet’te kabirdeki ceza yöntemi olan kabir azabı ile olan benzerliğine dikkat çekilmesidir. Velhasılkelam, folklorik vampirlere ve doğaüstü halk inanışlarına benim gibi meraklıysanız bu kitabı alın efendim
Alıntı
2022 9. kitabı
Okunma: 01 Mart 2022 00:02
Osmanlı Vampirleri/Salim Fikret KIRGİ ️ Konusu itibariyle son zamanlarda okuduğum en enteresan kitap; Rum Ortodoks Kilisesine bağlı Slav ve Grek topluluklarının folklorik vampir inancı; genişleyen ve büyüyen Osmanlı devletine, gerek toprak gerek İslam dinine ihtida yoluyla katılmalarıyla müslüman toplumlar arasında da etkisini göstermeye başlar. Müslüman bir toplumun kabusu haline gelen vampirler için dönemin hatta tüm dönemlerin en meşhur şeyhülislâmi Ebusuud' un verdiği fetvalar, şeyhülislâm Sadeddin bin Hasan'ın fetvaları, Evliya Çelebi'nin seyehatnamesinde değindiği Vampirleri, Eb'ul-beka el Kefevi Tuhfetüş Şahan ilmihalinden vampir hakkındaki hükümleri ele almış Vampir figürü günümüzde sinema, televizyon dizileri ve fantastik edebiyat başta olmak üzere dünya çapında en çok kullanılan ve "sevilen" kurgusal korku karakterlerinin başında geliyor./Syf.7 “ölümden sonra mezarda bozulmadan kalmak" pek çok inanç sisteminde, bilhassa Hiristiyanlıkta, “azizlik” ya da "ermişlik" belirtisidir./Syf.22 Evliya Çelebi'nin ifadesiyle, bölgede kan emici oburlar yüzünden veba salgınlarına rastlanmaz ama obur sorunu vebadan daha büyük bir beladır./Syf.73 Tavsiye eder miyim? Dediğim gibi okuduğum en ilginç kitap, ilgililere tabii ki #tavsiyeederim
Yerel Söylencelerin Peşinde: Osmanlı Vampirleri
2019 44. kitabı
Salim Fikret Kırgi’nin Budapeşte Orta Avrupa Üniversitesi’nin Karşılaştırmalı Tarih Bölümü’nde Osmanlı toplumundaki vampir inanışlarını mercek altına aldığı “Osmanlı Vampirleri-Söylenceler, Etkiler, Tepkiler” adlı 128 sayfalık çalışması, İletişim Yayınları’ndan geçtiğimiz ağustos ayında yayımlandı. Osmanlı coğrafyasındaki bir inanışı mercek altına alan, bir kısmını içindekiler kısmında başlıklarını okuyabildiğimiz kaynakları dikkat çeken çalışma, sadece batıya ait addedilen bir mitosun aslında bizim coğrafyamızın, kültürümüzün içindeki etkisini, aşinalığını gösteriyor. Klasik dönemden itibaren imparatorluğun Balkanlardan çekilmeye başladığı döneme dek bir inanışın yaşayışı ve değişimini gözler önüne seriyor. Mehmet Berk Yaltırık İncelemenin tamamı: kayiprihtim.com/inceleme/yerel-...
·128 syf.·
2020 48. kitabı
Gerçekten çok değişik bir kitaptı.Tavsiye ederim. Bu mite dair bilgilendirici bir kitaptı. Evliya çelebinin seyahatnamesinde bahsedilmesinden Ebu Suud efendinin vampirlere dair fetvalarına kadar çok ilginç bilgiler vardı.
2019 3. kitabı
Okunma: 12 Şubat 2019 12:38
Yazarın Osmanlı vampirleri hakkında yüksek lisans tezi varmış. Sanırım bu kitap tezin kitaplaştırılmış hali. Modern vampirler ve folklorik vampirler arasında kıyası anlatıyor. Doğu ve batı kültüründeki vampir figürlerini(cadı, gluyabani, hortlak, obur, upir) anlatıyor aynı kıyasla. Gotik edebiyatı seviyorsanız ve ilgiliyseniz bu kitap farklı bir bakış açısı kazandırabilir. Lakin roman değil, o beklentiyle almayın. İyi okumalar
Osmanlı VampirleriSalim Fikret Kırgi · İletişim Yayıncılık · 2018122 okunma
Vampir kültürü nasıl sökün etti?
2025 24. kitabı
Okunma: 25 Ağustos 2025 06:32
Vampir denilen fenomenin kökenine dair bilgi edindiğim güzel bir kitap oldu. Vampir fenomeni modern Batı sinemasında ve edebiyatında fazlasıyla işlenmiş bir kült ögedir. Ancak bu ögenin nereden sökün
2025 1. kitabı
Genel olarak kitabı beğendim. Kitabın dikkat çekici ögelerden oluşmasının kitabı etkileyici hale getirmesinin yanı sıra yazarın yerinde açıklamaları kitabı elimden bırakmadan tek seferde bitirmeme neden oldu. Bayılarak filmlerini izlediğimiz vampirlerin aslında bize çok da uzak olmadığını öğrendim. Vampir kelimesinin Türkçe bir kökenden gelebilecek olması da beni çok etkiledi. Ayrıca vampirin bir arada yaşayan toplulukların ortak ürünü olması da çok etkileyici. Kitapta geçen eserlerden bazılarını da sonrasında okumak için listeme ekledim. Sonrasında bir daha okuyacağımı düşünmüyorum ama aklımdan silinmeyeceğini düşündüğüm bir eserdi.
Tarih

Salim Fikret KırgiYazar · 1 kitap
İstanbul doğumlu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Sinema-Televizyon, İstanbul Şehir Üniversitesi’nde Tarih ve Edebiyat öğrenimi gördükten sonra Budapeşte Orta Avrupa Üniversitesi’nin Karşılaştırmalı Tarih Bölümü’nde Osmanlı toplumunda vampir inanışı hakkındaki teziyle yüksek lisans derecesi aldı.