Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Salim Fikret Kırgi

Salim Fikret KırgiOsmanlı Vampirleri yazarı
Yazar
7.5/10
14 Kişi
49
Okunma
0
Beğeni
576
Görüntülenme

Hakkında

İstanbul doğumlu. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Sinema-Televizyon, İstanbul Şehir Üniversitesi’nde Tarih ve Edebiyat öğrenimi gördükten sonra Budapeşte Orta Avrupa Üniversitesi’nin Karşılaştırmalı Tarih Bölümü’nde Osmanlı toplumunda vampir inanışı hakkındaki teziyle yüksek lisans derecesi aldı.
Unvan:
Yazar

Okurlar

49 okur okudu.
2 okur okuyor.
46 okur okuyacak.
1 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Folklorik vampirler için kullanılan en tartışmalı tabirlerden birisi kesinlikle hortlaktır.Bu,Türkçe kökenli bir sözcüktür ve kökeni dolayısıyla açıkça mezarda cezalandırılma fenomenine işaret eder."Hort",av hayvanlarının ölürken çıkardıkları inleme sesidir ve "hortlamak" fiilinin sadece doğa üstü yollarla ölünün hayata dönmesi değildir.Günahkar kişinin mezarında canlanıp hayvanlar gibi "hort, hort" sesleri çıkardığına dair inanıştan türemiştir.Bu bağlamda "hortlak her şeyden önce ruhu mezarında cezasını çeken ve buna mukabil hayvan sesleri çıkarmakta olan ölüdür.
Sayfa 112Kitabı okudu
Vampirlerin gece cengi :)
Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nin VII. cildinde, Kırım ve Kafkasya seyahatlerinin anlatıldığı bölümlerde bahsedilen ve obur adı verilen doğaüstü varlıklar, 17. yüzyıl Osmanlı Avrupası'nın çeşitli bölgelerinde benzerlerine sıkça rastlanılabilen folklorik vampirlerdir. Ne var ki, Seyahatname'deki obur öykülerini dönemin diğer
Sayfa 72 - İletişim Yayıncılık, 2018, 1. BaskıKitabı okudu
Reklam
Folklorik vampir fenomeninin belirleyici özellikleri mezara gömüldükten sonra uzun süre bozulmadan kalmak ve tartışma yaratan yok edilme yöntemleridir. Vampir olduğundan şüphelenilen cesedin kafasını kesmek, vücuduna kazık saplamak, kalbini yerinden çıkarmak ve sonunda cesedini yakmak, folklorik vampir söylencesinden modern vampir fenomenine değişmeden süregelmiş uygulamalardır. 16. yüzyıldan itibaren vampir inanışının diğer popüler söylencelerden ayrılarak tartışmaların odağına yerleşmesinin nedeni de bu iki özelliktir. Çünkü "ölümden sonra mezarda bozulmadan kalmak" pek çok inanç sisteminde, bilhassa Hıristiyanlıkta, "azizlik" ya da "ermişlik" belirtisidir. Yerel halkın -kimi zaman aforoz edildikleri için hortladıklarına inanılan- folklorik vampirlere bu vasfı addetmesi, dini otoritelerce affedilemez bir küfür olarak ayıplanmıştır. Teorik sorunların yanı sıra "mezara saygısızlık etmek" ve "mahşer günü ayağa kalkacağına inanılan cesetleri yakmak" bölgedeki kurumsal dini geleneklerce lanetlenen pratiklerdir.
Sayfa 22 - İletişim Yayıncılık, 2018, 1. BaskıKitabı okudu
Deyim yerindeyse,asırlara yayılan macerasında beden veya ruh formunda mezarından kaçan, eşyaların yerini değiştirmekten ve küçükbaş hayvanları korkutmaktan hoşlanan,"korkunç" görünümlü köy vampiri Bıyıklı Ali, altın rengi gözleriyle gönül çelen, güneş ışığında pırıldayan ve geyik kanı içmek suretiyle vegan diyeti uygulayan post-modern vampir Edward Cullen'a dönüştü.
Sayfa 120Kitabı okudu
Fetvalar soru cevap şeklinde hazırlanırlar ve çoğu zaman soru kısmı,cevap kısmından daha çok şey söylerdi.Zira sualin karşılığı tek kelimelik kısa bir cevap olabiliyordu.Cevap kısmı muhtelif meseleler karşısında dini otoritenin duruşunu belirtirken,soru bölümleri kişilerin veya grupların sorunlarını ve kaygılarını yansıtmaları bakımından mühimdi.Bu bağlamda bölgesel,kültürel ve demografik dinamikler belli tarzda soruların ve cevapların ortaya çıkışlarında etkili olabiliyordu.Bu durumun ilginç bir örneği,Trakya yöresindeki fetvalarda rastlanan folklorik vampir hadiseleridir.

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
Reklam
128 syf.
8/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Gerçekten çok değişik bir kitaptı.Tavsiye ederim. Bu mite dair bilgilendirici bir kitaptı. Evliya çelebinin seyahatnamesinde bahsedilmesinden Ebu Suud efendinin vampirlere dair fetvalarına kadar çok ilginç bilgiler vardı.
Osmanlı Vampirleri
Osmanlı VampirleriSalim Fikret Kırgi · İletişim Yayıncılık · 201849 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Osmanlı Vampirleri/Salim Fikret KIRGİ ️ Konusu itibariyle son zamanlarda okuduğum en enteresan kitap; Rum Ortodoks Kilisesine bağlı Slav ve Grek topluluklarının folklorik vampir inancı; genişleyen ve büyüyen Osmanlı devletine, gerek toprak gerek İslam dinine ihtida yoluyla katılmalarıyla müslüman toplumlar arasında da etkisini göstermeye başlar. Müslüman bir toplumun kabusu haline gelen vampirler için dönemin hatta tüm dönemlerin en meşhur şeyhülislâmi Ebusuud' un verdiği fetvalar, şeyhülislâm Sadeddin bin Hasan'ın fetvaları, Evliya Çelebi'nin seyehatnamesinde değindiği Vampirleri, Eb'ul-beka el Kefevi Tuhfetüş Şahan ilmihalinden vampir hakkındaki hükümleri ele almış Vampir figürü günümüzde sinema, televizyon dizileri ve fantastik edebiyat başta olmak üzere dünya çapında en çok kullanılan ve "sevilen" kurgusal korku karakterlerinin başında geliyor./Syf.7 “ölümden sonra mezarda bozulmadan kalmak" pek çok inanç sisteminde, bilhassa Hiristiyanlıkta, “azizlik” ya da "ermişlik" belirtisidir./Syf.22 Evliya Çelebi'nin ifadesiyle, bölgede kan emici oburlar yüzünden veba salgınlarına rastlanmaz ama obur sorunu vebadan daha büyük bir beladır./Syf.73 Tavsiye eder miyim? Dediğim gibi okuduğum en ilginç kitap, ilgililere tabii ki #tavsiyeederim
Osmanlı Vampirleri
Osmanlı VampirleriSalim Fikret Kırgi · İletişim Yayıncılık · 201849 okunma
128 syf.
·
Puan vermedi
Yerel Söylencelerin Peşinde: Osmanlı Vampirleri
Salim Fikret Kırgi’nin Budapeşte Orta Avrupa Üniversitesi’nin Karşılaştırmalı Tarih Bölümü’nde Osmanlı toplumundaki vampir inanışlarını mercek altına aldığı “Osmanlı Vampirleri-Söylenceler, Etkiler, Tepkiler” adlı 128 sayfalık çalışması, İletişim Yayınları’ndan geçtiğimiz ağustos ayında yayımlandı. Osmanlı coğrafyasındaki bir inanışı mercek altına alan, bir kısmını içindekiler kısmında başlıklarını okuyabildiğimiz kaynakları dikkat çeken çalışma, sadece batıya ait addedilen bir mitosun aslında bizim coğrafyamızın, kültürümüzün içindeki etkisini, aşinalığını gösteriyor. Klasik dönemden itibaren imparatorluğun Balkanlardan çekilmeye başladığı döneme dek bir inanışın yaşayışı ve değişimini gözler önüne seriyor. Mehmet Berk Yaltırık İncelemenin tamamı: kayiprihtim.com/inceleme/yerel-...
Osmanlı Vampirleri
Osmanlı VampirleriSalim Fikret Kırgi · İletişim Yayıncılık · 201849 okunma