KIZIL VEBA~JACK LONDON
2026 17. kitabı
Jack London’un başyapıtlarından olan Kızıl Veba romanı, 2073 yılında, insanlığın neredeyse tamamen yok olduğu bir dünyada geçer. Yaşlı profesör James Howard Smith, torunlarına 2013’te patlak veren “Kızıl Veba” salgınını anlatır. Salgın başladığında Smith bir üniversite profesörüdür. Ancak bilgi, kültür ve medeniyet; salgın karşısında hiçbir işe yaramaz. Devletler çöker, şehirler kaosa sürüklenir, insanlar paniğe kapılarak birbirine düşer. Yağmacılar, fırsatçılar ülkenin her köşesini yakıp cehenneme çevirir. Zenginlik, unvan, eğitim gibi kavramlar hızla anlamsızlaşır. Bu salgın, insanları saatler içinde öldüren, yakalandıkları anda yüzlerini kıpkırmızı eden son derece bulaşıcı ve durdurulamaz bir hastalıktır. Salgından kurtulan çok az insan vardır. Yıllar içinde bu insanlar ilkel bir yaşama döner. Torunlar artık okuma yazma bilmez, geçmişteki teknolojiye ve bilime inanmakta zorlanırlar. Smith’in anlattıkları onlar için neredeyse bir masal gibidir. Vermek istediği şu mesajdan ben çok etkilendim: Bu romanda biz yalnızca bir salgını okumuyoruz aslında, medeniyetlerin, uyglarlıkların ne kadar kırılgan olduğunu ve insanlığın çok kısa sürede ilkel yaşama geri dönebileceği acı gerçeğini gözler önüne seriyor. Kızıl Veba, Jack London’un döneminin çok ötesinde bir öngörüyle yazdığı distopik ve eleştirel bir romandır. 1912’de kaleme alınmış olmasına rağmen, salgın, toplumsal çöküş ve insan psikolojisi üzerine söyledikleri bugün bile etkileyicidir. Ki aslında 6 yıl önce dünya olarak benzer bi yerden biz de bir salgınla mücadele ettik. Tabii bu distopyadakinin yanından bile geçmese de, o zaman da türlü fırsatçılar, bunu kötüye kullanıp milleti paniğe verenler yine olmuştu, ve şunu üzülerek söylüyorum ki, yine malesef olacak. Kıssadan hisse insan bu nihayetinde. İçinde iyi de kötü de bulunur. Günün sonunda onun iyi ya da kötü bir mahluk olmasının karşılaştığı zorluklar ya da kötülükler karşısındaki tavırları ve içindeki hangi duyguyu öne çıkardığı belirler kanısındayım. Uzun bir yorum oldu :). Toparlayacak olursam, kitabı çok beğendim. Çok akıcı bir dille çok güzel bir konuya değinmiş. 60 sayfalık bir kitap. Şöyle bir oturuşta bitecek türden. Şimdiden keyifli okumalar :))
Kızıl VebaJack London · Türkiye İş Bankası kültür Yayınları · 202447,8bin okunma
1 +1'leme