Serinin bitmesine çok az kaldı. Bi yandan rahatladım bi yandan üzüldüm. Rahatlamamın sebebi 7 koca kitaplık bi serüven sonunda nihayet istediğim kitabı maratona dahil olmaksızın istediğim an okuyacak olmam, üzülme sebebim ise 7 koca kitaplık bi serüven sonunda boşluğa düşecek olmam.
Bu noktada ne Rowling’i tekrar tekrar eleştireceğim ne de önceki 5 kitapta yazdığım eleştirileri tekrar edeceğim. Zümrüdüanka Yoldaşlığı için söylediğim çoğu şey bu kitap için de geçerli. Sadece son 3 kitap için şunu fark ettim: Ateş Kadehinde Voldemort’un dirilmesinden bu yana muhtemelen Rowling’in serinin sonu hakkındaki düşüncelerinin belirginleşmesiyle birlikte kitaplarda aşırı bi hedefe yönelme seziyorum. Yani, ilk kitaplarda maceralar ve Voldemort tehditi devam ediyor olsa da olaylara bir nokta koyuyor, Hogwarts’ta iyi kötü bir okul yılı tamamlıyor ve eve dönüyorduk. Bence Zümrüdüanka ve Melez Prens’te olaylar daha çok son kitap ve son savaşa dair yazıldığı için özellikle okulda olan havadan sudan sayılabilecek konularda bi olmamışlık var.(mesela quidditch?) Bu kitaba da bu yönden getirebileceğim en büyük eleştiri kitaba aldını veren ana olay olmasını beklediğimiz Melez Prens’in çok “irrelevant” olması. Kitaba başka bir isim verilebilirmiş bile diyeceğim. Bu yazdığım şeyin aynısını film içinde düşünmüştüm. Tüm film melez prensi merak ettik sonra Snape gelip “ben melez prensim” dedi, pelerinini savurarak gitti ne işimize yaradı şimdi diye düşündüm. Kitapta çözülür ne işe yaradığı sanmıştım ama olmadı. Doğrusunu söylemek gerekirse melez prens kısımlarını çıkarsak kitabın genel akışı öyle çok bozulmaz diye düşünüyorum. Sadece Snape’in çok zeki olduğumu anlamamız için yazmış :D
Bu kitap sondan bir önce genel olarak Tom Riddle’ın geçmişine bir bakış attığımız ve hortkulukları öğrendiğimiz hazırlık kitabı gibi olmuş(zaten öyle). Yinede işler iyice sarpa sarmadan son okul yılımızda veda niteliğinde okul olaylarıyla daha çok haşır neşir olmayı isterdim. Ne dersler, ne spor, ne ortalıkta dolanma/aylaklık etme… Bu kitap baya eksik hissettirdi bu anlamda. Bide Ron ve Hermione’nin konuşmaması mevzusu… Zaten canımız sıkkın bide sizle mi uğraşalım. Ayrıca Harry allem etti kallem etti bi türlü inandıramadı Malfoy mevzusuna >:(
Onun dışında Dumbledore’la daha çok vakit geçirmeyi, geçmişi öğrenmeyi vs sevdim. Okuması keyifliydi. /*
Bu arada bu kitabı bitirdiğim güm(dün 10Şubat) Harry Potter 25. Yıl konserine bilet aldık sude naz ile. Tarihe küçük bi not.