Aslında bu eser bir sosyal medya platformundan yorum olarak gördükten sonra merak edip aldığım bir eser. 2025 yılında eserin çoğu kısmını okumuştum fakat yaklaşık 30 sayfası bitmemişti. Bu gece bitirebildim. Haliyle bir kısmını da tam anımsayamadığımı dürüst bir şekilde sizlere itiraf etmeliyim. Üzerine notlar alarak okuduğum için şimdi bu satırları yazarken onlardan ufak kopyalar çekeceğim doğrusu. Öncelikle çalışmayı okumadan önce yazarın genel bilgisi ve tezleri ile alakalı sizleri bilgilendiren bir ön yazı mevcut. (Psikoloji alanından değilseniz eseri stresli bir şekilde okumayın diye söylüyorum.) Çevirmenin de notlarının da çalışmanın okunuşuna katkı sağladığını düşünüyorum. Ayrıca Freud sadece psikoloji alanında sizleri bilgilendirmiyor; bunun yanında sosyoloji, ekonomi (psike için), tarih, filoloji, biyoloji gibi alanlarda da size güzel bilgiler sunuyor. Freud'un bazı düşüncelerine katılsam da bazı düşüncelerine şiddetle karşı çıktım ve düşüncelerimi elimdeki esere not aldım. Okur bana kızmasın: Sen kim oluyorsun da Freud'un eleştirebilecek kapasiteyi kendinde buluyorsun diye. Biliyorsunuz psikoloji ideaların farklı bakış açılarıyla değerlendirilebileceği bir disiplin. Matematik gibi 1+1=2 olmak zorunda değil. Eser özet olarak kültürdeki davranışlarımızı, sosyolojik davranışlarımızı ve bu "yapay" durum içerisinde sıkışıp kalmışlığımızı anlatıyor. Sizler bu çalışmayı okudunuz mu ve en çok hangi düşünceler sizleri etkiledi yahut hangilerine katılmadınız?