2021 41. kitabı
Okunma: 12 Mayıs 2021 11:26
Gorki’nin otobiyografik üçlemesinin bu son halkası, aslında dünyanın en ironik kitap isimlerinden biridir. Çünkü Gorki, hiçbir zaman dört duvarı, amfisi veya kürsüsü olan gerçek bir üniversiteye gitmemiştir. Benim Üniversitelerim, onun Kazun sokaklarında, limanlarda, fırınlarda ve devrimci hücrelerde aldığı hayat eğitiminin hikâyesidir. Kitap, Aleksey’in (Gorki) Kazan şehrine, üniversite okuma hayaliyle gitmesiyle başlar. Ancak yoksulluğu ve sınıfsal konumu, ona bu kapıların kapalı olduğunu hemen gösterir. Gorki, "Üniversiteye gitmek için yaratılmadığımı çabuk anladım," der. Fakat o vazgeçmez; şehri, insanları ve kütüphaneleri kendi üniversitesine dönüştürür. Eserin en çarpıcı kısımlarından biri, Gorki’nin bir fırında çalıştığı dönemdir. Ağır çalışma koşulları altında ezilen işçiler arasındaki cehaleti ve bu karanlığın içinden nasıl bir bilinç çıkabileceğini gözlemler. Bu süreçte devrimci gençlerle tanışır; yasaklı yayınları okur ve toplumu değiştirecek o büyük gücün, yani bilginin peşine düşer. Bu kitap, Gorki’nin hayatındaki en karanlık dönemlerden birine de ışık tutar. Genç yaşta yaşadığı derin yalnızlık, yoksulluk ve Rus halkının içindeki o bitmek bilmeyen kabalık karşısında umudunu yitirerek intihara teşebbüs eder. Ancak bu kırılma noktası, onun hayata daha sıkı tutunmasını ve edebiyatın gücünü keşfetmesini sağlar. Gorki bu eserinde bize şu mesajı verir: Gerçek bilgi, akademik unvanlarda değil, yaşamın tam kalbindedir. İnsan Laboratuvarı: Tanıştığı her hırsız, her entelektüel ve her işçi onun için birer "ders" niteliğindedir. Aydınlanma: Okumanın ve düşünmenin, insanı fiziksel kölelikten nasıl kurtardığını kanıtlar.Aleksey'den Gorki'ye Çocukluğum’da sarsılan, Ekmeğimi Kazanırken’de sertleşen Aleksey, Benim Üniversitelerim’de artık bir yazarın ve bir devrimcinin zihinsel temellerini atmıştır. Bu üçleme bittiğinde okur, sadece bir hayat hikâyesini bitirmiş olmaz; bir insanın küllerinden nasıl doğduğuna şahitlik eder. Bu noktada Gorki’nin yolculuğu sona eriyor ama onun o meşhur "İnsan, kulağa ne kadar gururlu geliyor!" sözüne giden yol tam burada şekilleniyor.
Benim ÜniversitelerimMaksim Gorki · İş Bankası Kültür Yayınları · 201610,9bin okunma