2026 8. kitabı
Aimee Bender’ın bu kitabını bitirdiğimde, uzun süre mutfağa gidip bir şeyler yemeye çekindiğimi itiraf etmeliyim. Kitap, aslında hepimizin içten içe dilediği bir süper gücün, başkalarının ne hissettiğini tam olarak bilmenin. Aslında nasıl korkunç bir lanete dönüşebileceğini o kadar yalın anlatıyor ki, Rose’un o küçük omuzlarındaki yükü resmen kendi sırtımda hissettim. Kitabın en sevdiğim yanı, o mucizevi ama bir o kadar da rahatsız edici başlangıcıydı. Annenizin sevgiyle pişirdiği bir pastadan bir ısırık alıyorsunuz ve damağınıza gelen tat şeker ya da limon değil, annenizin o anki gizli mutsuzluğu, evliliğindeki hayal kırıklığı ve kimseye söyleyemediği çaresizliği oluyor. Bu fikir beni gerçekten çarptı. Yazar, aile içindeki o "her şey yolunda" maskesini, mutfaktaki malzemeler üzerinden darmadağın ediyor. Rose’un marketlerdeki o ruhsuz, fabrikasyon gıdalara sığınması, çünkü onlarda insan eli değmediği için "duygu" olmaması detayı bence dahiceydi. Empati kurmanın bazen bir istila olduğunu, başkalarının acısını bu kadar doğrudan hissetmenin insanı nasıl yalnızlaştırabileceğini çok naif ama sarsıcı bir dille anlatmış. Ancak kitabın her anından aynı keyfi aldığımı söyleyemem. Hikayenin ortalarına doğru Rose’un ağabeyi Joseph ile ilgili gelişen olaylar, benim için büyülü gerçekçilik sınırlarını biraz fazla zorladı. O kısımlarda hikaye o kadar sürreal bir yöne evriliyor ki, başta kurulan o naif atmosferden biraz koptuğumu ve "Peki, şimdi bu nereden çıktı?" dediğimi hatırlıyorum. Ayrıca kitabın adı gibi, içinde gerçekten yoğun bir hüzün var; bazen bu melankoli o kadar baskın hale geliyor ki okurken insanın üzerine bir ağırlık çöküyor. Sonunun da biraz ucu açık bırakılmış olması, her şeyi bir kalıba oturtmak isteyen okur yanımı biraz tatminsiz bıraktı. Yine de genel olarak bakınca, bu kitap benim için unutulmazlar arasına girdi. Sıradan bir aile dramını alıp onu yemeklerin tadı üzerinden bu kadar farklı bir boyuta taşımak her yazarın harcı değil. Eğer biraz hüzne dayanıklıysanız ve insanların maskelerinin ardındaki o gerçek tadı merak ediyorsanız, bu tuhaf yolculuğa kesinlikle değer.
Limonlu Pastanın Sıradışı HüznüAimee Bender · Can Yayınları · 2019583 okunma