Üzerine çok çok konuşulabilecek bir kitap ki Emrah Safa Gürkan hocamız konuşmuş zaten. orada anlattıklarını tekrar etmemek adına linkini bırakıp kendi yorumlarıma geçeceğim.
youtu.be/KcMXOwuPpoc?si=...
Kitabın hem film hem de dizi uyarlaması mevcut, dizisi nasıldı bilmiyorum sadece kitaptaki nefis bir karakter olan Ballı Naciye’yi kim oynamış diye merak edip diziye baktım ki Arka Sıradakiler isimli bok gibi dizinin arıza ve seksi karakteri Pelin Akil oynamış, çok da yakışır ona bence. Film ise cidden iyi, kitaba sonuna kadar bağlı kalınmış filmde neredeyse. Filmin altındaki Youtube yorumlarında ‘’Atatürk karşıtı’’ ‘’Çarpıtılmış’’ vs. gibi şeyler vardı ki çok haksız sayılmazlar. Kemal Tahir zaten muhalif kanatta yer alan bir yazar, cumhuriyetin, kurtuluşa bir itirazı yok da cumhuriyetin politikalarına itirazı var, kendisi biraz daha komünist kökenli biri, batılılaşma karşıtı vs. vs. Ancak kitabı böyle değerlendirmek haksızlık olur. Bu yönleri ile eleştirebilirsiniz elbette ama bir roman olarak, bir edebi yapıt olarak başarılı bence. İdeolojik yönden bakarsak Ketebe Yayınevi’ni araştırmanız yeterli zaten.
Alexander Dumas için tarihe tecavüz etti eleştirileri yapılmış, Dumas da ‘’Evet tecavüz ettim ama çok güzel çocuklar doğdu’’ demiş eserleri için. Kemal Tahir belki çok tek taraflı yaklaşmış, belki, çarpıtmış bilemem ancak kitabın tek derdi cumhuriyet revizyonizmi falan değil. Bazı temalar kitapta çok iyi kullanılmış. Sorumluluk, tarafsızlık, iyi olan doğru olan nedir gibi sorular karakterler aracılığı ile çok güzel tartışılmış, onlara çok güzel tartıştırılmış. Seneler önce entelektüel birikimi muazzam olan ve ne yazık ki zamanında benimle flört eden bir kızla evlendiği için artık görüşmediğimiz bir arkadaşım bana köylüyü okuyacaksan Kemal Tahir’den oku, Hasan Ali Toptaş’ın anlattığı köylü çok kurgusal, gerçek dışı; köylünün en yalın halini Kemal Tahir’de görürsün demişti. Bu kitapta mesela Abdülkerim karakteri ile köylü bir tüccarın konuşmaları var ki enfes yani. Gerçekten karakter konusunda çok başarılı bir kitap, çok renkli karakterleri var. Cinsellik teması da yer yer yoğun kitapta ve Ballı Naciye isimli karakter, ona verilen replikler de çok iyi, tam bir femme fatale. Bir de kitabın yer yer muazzam bir argosu var. Yukarıda Emrah Safa Gürkan’ın bir kaydının linkini verdim, şimdi bir link daha ekleyeyim. İsmail Coşkun ile Emrah Safa Gürkan genel olarak Kemal Tarih üzerine sohbet ediyorlar ki İsmail Coşkun, Ketebe’den çıkan bu kitabın ön sözünü yazan adam.
youtu.be/GGKkWPKnxXw?si=...
Bu iki adam Kemal Tahir’i konuşmuşken ben daha fazla uzatmak istemiyorum, onları dinleyin daha iyi ama bir iki not vermeden bitiremem. Kara Kemal’ın gerçekte yakalandığı evin Kemal Tahir’in öz dayısına ait olduğuna dair tevatürler mevcut. Net bir kanıt yok ama kitapta Emin Bey olarak geçen bu karakteri oldukça yüceltiyor Kemal Tahir ve yeri gelmişken bu karakterin gelişimi de bence kitaptaki en başarılı karakter gelişimi. Bir de yer yer Kara Kemal üzerinden çok didaktik bir havaya bürünüyor kitap, hatta Kara Kemal’in ağzından Kemal Tahir’in kendi sesini duyduğumuzu söyleyenler de var. Yani ittihatçı bir aileden geliyor Kemal Tahir ve kitaptaki ittihatçı karakter de Kara Kemal. Haliyle onun üzerinden düşüncelerini söylemesi normal ama tamamen de Kara Kemal eşittir Kemal Tahir gibi bir durum yok. Zaten gerçek karakterler kitaptaki pek çok karakter. O didaktik bulduğum kısımlar belki de kitaba yönelik tek ciddi eleştirim. Çok çok iyi bir roman değil bence ama çok keyifli, çok sevdiğim bir roman.
Kurt KanunuKemal Tahir · Ketebe Yayınları · 20266,5bin okunma