, bir kitap okudu
2026 22. kitabı
D. T. Suzuki
8.9/10 · 22 okunma
aleyna ꩜
Öz olarak ise, az sözle çok şey anlatan düşsel, tinsel, duygusal bir lirik şiir yapısında olan haiku tetr, genellikle doğa ile, mevsimlerle, yılın ilk ya da son ayı ile, zamanın akışıyla veya günlük yaşamda çoğu kez fark edilmeyen büyük ve küçük olayların sürüklenmesiyle ilgili olarak, birdenbire içimizde uyanan, parlayıp sönen, geçici olan, kişiye özgü, özel, özgün, öznel ve farklı bir duyguyu, bir gözlemi, bir sezgiyi, ruhsal bir algı ya da durumu dile getirirler. Ozanın aktarmak istediği, yaşadığımız sürece içimizde sinema filmi gibi akıp giden zihinsel ya da ruhsal olgular zincirinde bir ânın, sanki fotoğraf eker gibi, saptanıp kalıcılaştırılması durumudur.
aleyna ꩜
haiku severim sanmıştım ya da bu kitap çok sıkıcı??
aleyna ꩜
Japon haiku şiirinin niçin uzun ve titizlikle işlenmiş ve zekâ oyunlarıyla yüklenmiş olması gerekmediğini’ şimdi anlayabiliyoruz. Japon haiku şiiri kavrayışsak2 ya da kavramsal kurulumdan kaçar. Ülküselliğe yönelirse, doğrudan bilinçdışına işaret etmesi onu çarpıtır, bozar, sakatlar, sözünü yarıda keser; tâze yaşamsallığını yok eder. Bu yüzdendir ki, haiku bize ‘özgün sezgiyi’ olabildiğince canlı aktarabilmek için en uygun imgeleri sunar.
aleyna ꩜
bi kitabın hakkını veremeyince kendime çok kızıyorum????
aleyna ꩜
haikular güzel ama sanırım uzun uzun açıklamalara gelemiyorum artık??? neden bu kadar taktım bu bilmiyorum ama daha sonra tekrar okumayı denicem sanırım pdf olmasıda biraz sıktı altını çizip notlarla okunsa daha güzel olacak gibi ÇÜNKÜ ASLINDA EPEY ÖĞRETİCİ. tşklr kendi kendimi biraz rahatlattım gibi??
aleyna ꩜
Japon yazınında haiku biçim olarak, birinci dize beş, ikinci dize yedi, üçüncü dize beş heceden oluşan (go-şiçi-go) toplam onyedi heceli, üç dizeli, kısa şiir türüdür. Geleneksel 31 heceli Japon şiiri tanka nm ilk üç başlangıç dizesinin alınmasından türemiştir. Japon Edebiyatı Tarihinde haiku: Japon edebiyat ve söz sanatının 9-12. yüzyıllar arasında geldiği evrede dinsel ve kırsal temalar üzerinde yoğunlaşan ve 5-7-5-7-7 hece ölçüsünde yazılan koşuklar ortaya çıktığı görülür. Bunun adı tanka idi. tanka’lar, ülkemizde Yunus Emre’nin adında somutlaşmış halk ozanlarının tasavvufa yönelik türkü ve koşma denen deyişlerini andırırlardı. Sıkça tanka şölenleri düzenlenir, yarışmaları yapılırdı. Japon toplumuna eski çağlardan bu yana egemen olan ortak, kol- lektif üşünce biçiminin de beslemesiyle bu tür yarışmalarda yavaş yavaş farklı bir biçim ortaya çıktı. 5-7-5-7-7 olan bu biçimsel yapı, bir ozanın söylediği 5-7-5 ve ona katkı olarak başka bir ozanın söylediği 7-7’lik iki parçaya bölünürdü. Buna renga deniyordu. Tanga yarışmalarının yerini renga partileri almıştı. Zaman içinde renga partilerine ozanlar, önceden hazırlanmış olan, giriş ya da başlatıcı 5-7-5 hecelik dizelerle gelmeye başladılar. Hokku ya da haiku işte böyle doğdu. Tanka.'dan haiku ya bu geçişte biçimsel yapıdaki değişmelerle birlikte, biçemsel bir takım değişmeler de oldu. Dinsel konular, yazarın kendi izlenimleri, imgeler, güçlü sözler terkedilerek, bunların yerini yalın gözle ve asilinden köylüsüne herkesin görebileceği, doğa ve günlük yaşamdaki belli bir anı yakalayıp ona işaret etme olarak tanımlanabilecek bir üslup almış oldu. (Çevirenin Notu).