2021 66. kitabı
Ece Ayhan’ın şiiri, alışılmış lirizmin kıyısında durmaz; kıyıyı yerinden söker. Şiirimiz Mor Külhanidir Abiler, bu sarsıcı poetikanın bir seçkisi olarak, şiiri bir “ifade”den çok bir müdahale biçimi hâline getirir. Ayhan’ın dizelerinde anlam, dingin bir yüzey değil; kırık aynalardan yansıyan, çoğalan ve okurun bakışıyla tamamlanan bir gerilim alanıdır. Şairin dili, sesin ve sessizliğin kesiştiği bir eşikte çalışır. Sözdizimi bilinçli olarak aksar; imge, beklenen yörüngesinden saptırılır. Bu sapma, estetik bir kapris değil, şiirin dünyayla kurduğu ilişkiyi yeniden kurma girişimidir. Ayhan, kelimeyi bir süs eşyası gibi parlatmak yerine, onu sürtünmeye maruz bırakır; dizeler bu yüzden pürüzlü, yer yer yaralayıcıdır. Okur, anlamın “verildiği” bir metinle değil, anlamın üretilmek zorunda olduğu bir alanla karşılaşır. Kitabın başlığındaki “mor” ve “külhani” sözcükleri, Ayhan şiirinin çift yönlü doğasını imler: renk ile gölge, incelik ile kabalık, zarafet ile sokak aynı anda konuşur. Şiir, merkezî olanın dilini değil, kenarda kalanın ritmini taşır. Kent, yalnızca bir dekor değildir; sesleri, boşlukları ve arka sokaklarıyla şiirin iç örgüsüne karışır. Beden ise metaforun gerisine çekilmez; arzunun, utancın ve kırılganlığın somut yüzeyi olarak dizelerin nabzını belirler. Ayhan’ın tarih duygusu da bu şiirlerde özgündür: resmî anlatının yekpareliğine karşı, kırık hikâyelerin ve silik izlerin ısrarı. Şiir, unutulmuş olanı anmakla yetinmez; onu bugünün dilinde yeniden dolaşıma sokar. Böylece metin, hem bir hatırlama hem de bir bozma eylemi hâline gelir. Biçimsel olarak kitap, ritmin kesintilerle kurulduğu bir müzik önerir. Uzayan bir melodiden çok, kısa ve ani vuruşların oluşturduğu bir kompozisyon… Bu müzikte boşluklar da en az sözcükler kadar anlamlıdır. Ayhan’ın poetikası, şiiri açıklığa değil yoğunluğa yaklaştırır; okurun sezgisini devreye sokar, yorumun sorumluluğunu paylaşır. Sonuçta Şiirimiz Mor Külhanidir Abiler, şiirin neyi söyleyebileceğinden çok nasıl var olabileceğini tartışan bir kitaptır. Okuru teselli etmez; onu, dilin sınırlarını yoklayan bir deneyime çağırır. Ayhan’ın dizeleri, anlamın güvenli limanını değil, şiirin açık denizini vaat eder. İstersen seçkiden bir şiiri birlikte yakın okumaya açalım; bu yoğun yapının iç işleyişini adım adım çözebiliriz.
Şiir
Şiirimiz Mor Külhanidir AbilerEce Ayhan · Yapı Kredi Yayınları · 20222,866 okunma