2024 63. kitabı
Kaygılı, korkuları yoğun çocuklar için ebeveynlere rehber niteliğinde bir kitap Kitap temelde çocukluk çağı kaygısının nasıl oluştuğunu, ebeveyn tutumlarının bu süreçteki rolünü ve cesaretin nasıl adım adım öğretilebileceğini anlatıyor. En dikkatimi çeken bölümlerden biri, kaçınmanın kaygıyı nasıl beslediğini anlattığı kısımdı. Çocuğu rahatlatmak için yapılan küçük kaçınmaların aslında korkuyu kalıcı hale getirebildiğini çok net gösteriyor. Bir diğer önemli bölüm ise “cesaret merdiveni” yaklaşımıydı. Çocuğu bir anda korkusunun ortasına bırakmak yerine, küçük ve ulaşılabilir adımlarla ilerlemenin ne kadar dönüştürücü olabileceğini anlatıyor. Bu kısmın hem ebeveynler hem de bizler için çok yol gösterici olduğunu düşünüyorum. Kitapta ayrıca ebeveynlerin iyi niyetli ama aşırı koruyucu davranışlarının çocukların kaygılarını nasıl güçlendirebildiğine de değiniliyor. Burada suçlayıcı olmayan, anlayışlı bir dil kullanılması kitabı daha da değerli kılmış. Benim için kitabın en güçlü yanı şu oldu: Kaygıyı ortadan kaldırmaya değil, çocukta dayanıklılık ve baş etme becerisi oluşturmaya odaklanması.Hem ebeveynlere hem de çocuklarla çalışan uzmanlara rehber olabilecek, uygulanabilir öneriler içeren bir kaynak olduğunu düşünüyorum.
Psikoloji
Cesur Büyüyen ÇocuklarDonna B. Pincus · Serenad Yayınevi · 202217 okunma