2026 14. kitabı
Anayurt Oteli- Yusuf Atılgan Türk Edebiyatının kültleri arasına adını altın harflerle yazdırmış bir kitap Anayurt Oteli elbette. Biz de Giresun Okuma Kulübü olarak şubat ayında bu harika romanı beraber okuyup tartıştık, iyi ki de öyle yaptık. Eski bir konağın otele dönüşmüş hali Anayurt Oteli. Zebercet de Oteli idare eden kişi. Gecikmiş bir Ankara treni ile otelde bir gece konaklamaya gelen bir kadın ve bunun gidişinden sonrasını anlatıyor kitap. Kitap boyunca da Zebercet'in iç dünyasını okuyorsunuz. İç dünyası ama temiz değil. Sürekli kendini bulamayan cins€lliğini, bazen kendi kendine bazen de tæc@vüze varan şekilde Ortalıkçı kadın ile gidermesini okuyoruz. Bu tekrarlar can sıkıcı evet ama gerekli. Zebercet'in hastalıklı ve sorunlu ruh halini okumamız, ondan rahatsız olmamız tam da Yusuf Atılgan'ın istediği şey aslında. Kitap bence Türk Edebiyatı'nda çok önemli bir yere sahip. Hem iç monologlar hem de bilinçakışının kullanımı, bıyık ve 28 Kasım gibi kullanılan leitmotivler yani bilinçli tekrarlar çok değerli. Her biri bize Zebercet'in var olma, fark edilme savaşında bir anlam ifade ediyor. Bir de kitabın Cumhuriyetin ilanı ve sonrası anlatımı ile ilgili kısmı var hepimizin artık bir yerde okuduğu. Yaratıcı yanlış okuma. Geciken Ankara treninin Cumhuriyet olduğu, Zebercet'in modernleşen dünyada sıkışması, Osmanlı döneminde konak olan binanın Cumhuriyet ile otele dönüşmesi gibi... Daha neler yazarım kitap hakkinda da. Okuyanlar lütfen rahatsız olup bırakmayın. Rahatsız olarak, neden rahatsız olduğumuzu iyice düşünerek okuyalım derim. Yeniden okumak ve canım kulübüm ile tartışmak paha biçilemezdi.
Anayurt OteliYusuf Atılgan · Can Yayınları · 202337bin okunma