Perihan
2026 3. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2026 08:06
Kitap daha ilk sayfalarında’ Nasıl olur? Bu gerçekten yazarın ilk kitabı mı?’ sorularını sordutturdu . Akıcı, duru anlatımı, başarılı betimlemeleri, merak uyandıran kurgusu, karakterlerden kendimize olan yansımalar, nostalji ile içiçe geçmiş günümüz zamanı… Zarifi apartmanı, içindeki sakinleri ile, kalbi atan, birikmiş anıları olan, geçmişin izlerini ruhunuzda hissettiren, yaşanmışlıkları, çatısındaki kargaları ile kanlı canlı bir karakter gibi çıkıyor karşınıza. Gelelim öyküye… Deniz 39 yaşında bir avukattır. 17 yaşında iken bir resim sergisinde Leyla ile tanışır ve onun kişiliğinden, duruşundan çok etkilenir. 22 yıl sonra tekrar onunla görüşmek ister. Onun evine yani Zarifi apartmanına gider. Denizin Zarifi apartmandakiler ile tanışması, Leyla ile tekrar aynı hikayede buluşması kendi içindeki yolculuğunu başlatır. Leyla Zarife Apartmanı’nın terasında küçük bir dairede sessizce, var ile yok arasında tek başına yaşamaktadır. Beyaz uzun saçları, saçlarındaki kurdeleleri ile sadece yaşını değil adeta tüm yaşanmışlıklarını da hayal ettirir bizi. Deniz Zarifi Apartmanı’na geldiği gün kapısı açık olan bir daireyi ve dışarıdaki polisleri görür. Gördüklerini Leyla’ya anlatır hikayenin kilit kişisi olan peri ya da perihan işte tam da bu sırada maceramız dahil olur. Peri, peri ile perihan arasında sıkışmış bir şekilde yaşayan iki farklı ruhu olan bir karakterdir. Peri’nin sokak çocuklarına karşı duyarlılığı ve yardımseverliliği içinizi ısıttığı gibi sevecen bir bakış atamanızı sağlıyor Peri nin öyküsüne ,Perihan ‘ın hayatı ise içinizde bir burkulma . leyla-peri-denizin içiçe geçmiş olan yaşamları Peri’nin notlarının bulunup okunması ile Öykü‘nün devamını daha da merakla okumanızı sebep oluyor. Gerçekler… Denizin suçluluk duygusu ile harmanlanmış vicdan azabı… İstanbul sokaklardaki kayıp çocuklar ,talihsiz yaşamlar ya da yaşanmamışlıklar… İçinizde sakladığınız sırlar ve o sırların hayatlarınızı şekillendirişi.. Bu kitabın çok güzel bir okuma deneyimi sunduğunu itiraf etmeliyim. Ve Leyla’nın sözleriyle bitirmeliyim’’ biliyorsun sadece sana böyle görünüyor bu ışıklı oyun, tüm bu geçişleri bana görünüşü farklı. 10 cm yanında, 5 derece güneyinde olmam bu manzaranın benim için bambaşka olmasına sebep oluyor. Zamanı da işin içine katarsak başka anlardaki başka ışık oyunlarında kalan duygularınla aynı şeyi görüyor olma ihtimalimiz yok. Gördüklerin için sonsuzluğun içindeki tek merkez senin gözün,tıpkı hayatın gibi’’
PerihanSevda Ceren Mutlu · Gutenberg Yayınları · 202542 okunma