2 Ekim 2025
Gutenberg Yayınları
Sıralamalar

2025 82. kitabı
Okunma: 27 Kasım 2025 22:26
Yazarın kalemi ile kendimi Zarifi Apartmanında hissettim.Betimlemeler,anlatım, akıcılık sanki ilk romanı değil de yazmaya, kalemine aşina olduğumuz bir yazar gibiydi. Kitabın konusuna gelince Deniz yirmi yıl önce sergisinde tanıştığı ressam Leyla’nın evine gider, Zarifi apartmanının ilk katında kapısı açık bir dairenin kapısında polisleri görür, Leyla’nın evine çıkar teras kattan asma merdiven ile çıktığı evde kapısı açık olan evde yaşayan Peri den konu açılır.Leyla Deniz’den Peri’nin evinden Perinin notlarını almasını ister, o notları götürüp okumasını ister Deniz okudukça Peri nin dünyasına şahit olur hikaye böyle başlar, birbirlerinin hayatına dokunan üç kadının güzel hikayesini, kayıplarını, yaşanmışlıklarını sizde okumak isterseniz kesinlikle tavsiye ederim.
2025 194. kitabı
Okunma: 16 Kasım 2025 00:00
" Masal kahramanları ile dolu bu apartmanın maceralarının içine hızla çekiliyordum. Bu masallara dahil olmak bir yandan hoşuma gidiyordu, diğer yandan da dehşete düşürüyordu beni." " Tüm günahlarımı Peri ile Perihan olmak arasında bir yere bırakıyorum " Beyoğlu'nun ara sokaklarında bir #apartman . Yaşanmışlıklar kadar yaşanmamışlıkları da tozlu koridorlarında saklayan, kendisinden olmayana gizlerini açmayan, ürperttiği kadar sarıp sarmalayan, hikayelerini açacağı birini bekleyen bir yer Zafiri Apartmanı. Üç kadının içiçe geçmiş hikayesi hayran olduğu ressam Leyla'nın Zafiri Apartmandaki evine gitmesi ile başlıyor. Kapısı aralık , hırsız girmiş bir evi fark eder. Evin sahibi Perihan isimli kadın da ortada yoktur. Leyla , Perihan'ın evine girip defter ve notlarını almasını ister. Bu defter ve notlar ile Perihan'ın hayatına dahil olurlar, onun yazıları ile yaşananları , duygularını ve birbirine geçmiş hayatları fark ederler. İstediği hayatı Perihan olarak yaşayamayan bir kadının Peri olduğu ve adeta bir peri gibi dokunduğu hayatları okurken insanın içi hem sızlıyor hem de sımsıcak duygular ile doluyor. Geçmişte olan ve bugünü etkileyen kayıpların da aydınlatılmasına ışık tutan bu notlar, istediği yaşamı arzulayan, geçmiş ve geleceğin içiçe geçtiği bir hayatı yaşayan kadının kimseye açmadığı duyguların yansımasıdır. Birbirinin hayatına bir noktada dokunan üç kadının hikayesini etkileyici ve akıcı bir dil ile aktaran yazarın ilk kitabı #perihan . Çok çok başarılı buldum yazarın kalemini
2025 113. kitabı
Okunma: 10 Kasım 2025 18:44
Tüm kitapsever dostlarıma mutlu akşamlar kitaplarla güzelleşen vakitler diliyorum Duru, akıcı anlatımı ve merak uyandıran bir sunum ile karşılaştığım bu roman oldukça etkileyici bir okuma deneyimi sundu bana. Hiç ummadık yerlerden insanların hayatları kesilebiliyor ve yıllar sonra olmadık bir yerde, bilinmedik figüranların ışıkları ve gölgeleriyle karışarak insanın önüne öıkabiliyırmuş. Deniz 39 yaşında bir avukat. Yaşadığı ayrılığın psikolojik çöküntüsü ile yıllar önce henüz ilk gençlik yıllarındayken bir sergide tanışma imkanı bulduğu, bakışlarıyla kabul gördüğü Leyla ile yeniden iletişime geçmek ister ve uzun zamandır ortalarda gözükmeyen ressam Leyla'nın adresini bulur, eski bir binanın çatı katında onunla görüşmeye başlar. Bu süreçte o günlerde yaşdığı nörolojik rahatsızlıklar sebebiyle yüz yüze görüşemediği ama varlığı hep hissedilen ve yazılarıyla tanıdığı Perihan"ı okur, dinler. 21 yıl önce çocuk parkında yanındayken kaybolan üvey kardeşinin vicdani ğurlığu altında ezilen bir yapısı var Deniz'in. Perihan 'ı, Leyla 'yı, Deniz'i tanırken hem üç kadının hayatına konuk oluyor, hem onların duygu dünyalarındaki iniş çıkışlarını anlamaya çalışıyor hem de birbirlerinin hayatlarına bağlanmış düğümleri çözmeye çalışıyoruz. Sevgili kitapfisiltisi sevtapkitapfisiltisi sevtap ile birlikte okuduğumuz bu güzelliği sizlere de tavsiye ediyorum.
2025 76. kitabı
Okunma: 14 Kasım 2025 00:00
Deniz ressam Leyla'nın sergisinde onunla tanışmıştı nihayet ama bu ona yetmedi dikkatini çekip peşini bırakmadan onunla buluşmak için onun evine doğru gidiyordu. Zarifi apartmanı ilk adımda onu içine çekmişti. Uzun zamandır el değmeyen terk edilmiş olan binada açık kapılar, farklı insanlar, gariplikler vardı tıpkı çatıdan sarkan merdiven ile gökyüzünde ziyarete gittiği Leyla gibi. Deniz ikinci gelişinde açık olan evden söz edince Leyla evin sahibi Perihan'dan söz eder ve onun çekmecesinde olan yazıları almasını ister. Deniz hayran olduğu Leyla'yı tekrar gelmek için dediğini yapar ikisininde Perihan'ın hayatına çekilip onun duygularını öğrenirler. İkisinde hayatına bir şekilde dokunan Perihan'ın bilinmeyenleri, hayalleri için Peri olurken mecburen yaşadığı Perihan hayatına yol alırlar. Nostaljik dokusuyla, gizemli, sevgi ve fedakârlık dolu güzel kadın hikayeleri. Yazarın kalemiyle tanışma kitabım oldu. Yazım dili akıcı merakla okunan bir hikaye tavsiye ederim. Tam da buradayım, paralel hayatlarında bambaşka yerlerde ve durumlarda olmaya devam etmekteyken. Tam olarak benimle flört ettiğini söyleyemezdim ama görünmez bir dille bana bir kadın olduğumu hatırlatıyordu. Buralardaki insanların yetenekleriydi bu sanırım, gördükleri yüzler hep bir yerlerde kayıtlıydı.
2025 548. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2025 22:46
"PERİHAN" “Biliyorsun, sadece sana böyle görünüyor bu ışıklı oyun,” dedi. “Tüm bu geçişlerin bana görünüşü farklı. On santimetre yanında beş derece güneyinde olmam bu manzaranın benim için bambaşka olmasına sebep oluyor. Zamanı da işin içine katarsak, başka anlardaki başka ışık oyunlarında kalan duygularınla aynı şeyi görüyor olma ihtimalimiz yok. Gördüklerin için sonsuzluğun içindeki tek merkez senin gözün, tıpkı hayatın gibi.” Beyoğlu'nun kalabalığından sıyrılıp bir ara sokağa saptığınızda, zamanın durduğu bir yerde bulursunuz kendinizi. Zarifi Apartmanı, adı gibi zarif ama bir o kadar da hüzünlü, işte böyle bir yerde yükselir. Romanın kalbi, hiç şüphesiz Zarifi Apartmanı’nda atıyor. Burası, sadece bir taş yığını değil; âdeta yaşayan, nefes alan ve geçmişin fısıltılarını bugüne taşıyan bir karakter. Duvarlarındaki çatlaklar, sıvaları dökülmüş cephesi, sanki her bir sakiniyle birlikte yaşlanmış, onların hikâyelerini üzerinde biriktirmiş. Yazar, mekânı o kadar güçlü betimliyor ki, apartmanın gıcırdayan merdivenlerinden çatısındaki kargalara kadar her detay, hikâyenin ayrılmaz bir parçası haline geliyor. İşte Leyla da orada, hayatını tuvaline akıttığı renklerle ve geçmişin ağırlığıyla yaşıyordu. Saçlarına düşen aklar, onun yalnızca yaşlanmadığını, aynı zamanda içine döndüğünün de bir kanıtıydı. Ta ki Deniz, yıllar önce bir sergide zihnine kazınan o silik ama derin kadını bulana kadar. Onların hikâyesi, bir tesadüfün ya da belki de kaderin sessiz bir itirazıyla yeniden başladı. Deniz, Leyla’nın dünyasına her adımda kendi içine de bir yolculuk yapıyordu. Bu, sıradan bir “sorgulama” değildi; daha çok, kendi sessizliğine doğru çekilen bir yolculuktu. Her konuşma, her bakış, her suskunluk, yeni bir kapı aralıyordu. Leyla, Deniz'i evine davet ediyor; o ev ise Beyoğlu’nun
Perihan
2026 3. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2026 08:06
Kitap daha ilk sayfalarında’ Nasıl olur? Bu gerçekten yazarın ilk kitabı mı?’ sorularını sordutturdu . Akıcı, duru anlatımı, başarılı betimlemeleri, merak uyandıran kurgusu, karakterlerden kendimize olan yansımalar, nostalji ile içiçe geçmiş günümüz zamanı… Zarifi apartmanı, içindeki sakinleri ile, kalbi atan, birikmiş anıları olan, geçmişin izlerini ruhunuzda hissettiren, yaşanmışlıkları, çatısındaki kargaları ile kanlı canlı bir karakter gibi çıkıyor karşınıza. Gelelim öyküye… Deniz 39 yaşında bir avukattır. 17 yaşında iken bir resim sergisinde Leyla ile tanışır ve onun kişiliğinden, duruşundan çok etkilenir. 22 yıl sonra tekrar onunla görüşmek ister. Onun evine yani Zarifi apartmanına gider. Denizin Zarifi apartmandakiler ile tanışması, Leyla ile tekrar aynı hikayede buluşması kendi içindeki yolculuğunu başlatır. Leyla Zarife Apartmanı’nın terasında küçük bir dairede sessizce, var ile yok arasında tek başına yaşamaktadır. Beyaz uzun saçları, saçlarındaki kurdeleleri ile sadece yaşını değil adeta tüm yaşanmışlıklarını da hayal ettirir bizi. Deniz Zarifi Apartmanı’na geldiği gün kapısı açık olan bir daireyi ve dışarıdaki polisleri görür. Gördüklerini Leyla’ya anlatır hikayenin kilit kişisi olan peri ya da perihan işte tam da bu sırada maceramız dahil olur. Peri, peri ile perihan arasında sıkışmış bir şekilde yaşayan iki farklı ruhu olan bir karakterdir. Peri’nin sokak çocuklarına karşı duyarlılığı ve yardımseverliliği içinizi ısıttığı gibi sevecen bir bakış atamanızı sağlıyor Peri nin öyküsüne ,Perihan ‘ın hayatı ise içinizde bir burkulma . leyla-peri-denizin içiçe geçmiş olan yaşamları Peri’nin notlarının bulunup okunması ile Öykü‘nün devamını daha da merakla okumanızı sebep oluyor. Gerçekler… Denizin suçluluk duygusu ile harmanlanmış vicdan azabı… İstanbul
2025 72. kitabı
İstanbul, bütün ihtişamı ile selam verirken Beyoğlu'nun ara sokaklarında yankılanan sesleri sadece isteyenler duyabilir. Her bir duvarın altındaki geçmiş ve şimdinin fısıltıları yakınlaştıkça artarken, insanın bilinen ama kendisinden bile sakladıklarını sıvalarının arasından gösteriyor görmeyi arzu edenlere. Bir duvar olmaktan çıkan Beyoğlu'nun ara sokağındaki Zarifi Apartmanı ise zamanın içerisinde kayboluyor içinde yaşayanlarla birlikte. Bakımsızlıktan çatlayan her bir duvarda o apartmana ayak basan herkesin izi mevcut, özellikle de Peri'nin... "Dünyaya milyonlarca olasılıkla geliriz, her köşe başında bir tercih yapar ve ilerleriz. Dünya üzerinde en çaresiz, en edilgen hayatların içinde bile bu tercihler vardır. Tercihlerinin sonucunu kabul edenler, hayatlarının kontrolünü ellerine aldıklarından tıpkı bır film yönetmeni gibi kendi gözünden gördüğü dünyayı görmek istediği dünyaya çevirebilir. Mekân ve zaman ne büyük sınırlardır, ama o sorumluluk alabilen göz, zamanı ve mekânı arzuladığı şekilde düzenleyebilir. Kendi hayatının hem yönetmeni hem de başrolü olmak; hem izleyeni hem de izleneni... Ne dersin? Sen hayatının neresindesin?" Arayış, karşılamaşma veya tesadüf olarak adlandırabilecek bir buluşma Deniz ile Leyla'nınki. Ortaya çıkardığı tuvallerindeki resimler ile herkesi kendisine hayran eden, yürüdüğü yollarda dikkatleri üzerine çeken Leyla'yı ilk kez bir sergisinde görmüştü Deniz. Bu görüşün hafızasında yer etmesi ile Leyla'ya yirmi iki yıl sonra izini bulduğunda onunla buluşmak için Zarifi Apartmanı'nın yolunu tutmuştu. Herkesten uzakta kimseyle iletişim kurmadan bu apartmanın çatı katında yaşaması Deniz için şaşırtıcı olsa da merakına yenik düşerek adımını atmıştı Zarifi Apartmanı'na. Leyla ile buluşmak için gittiği Zarifi Apartmanı'na, o apartmanda
2025 161. kitabı
Merhaba kitap sever Dostlarım bugün duygusal bir kitapla karşınızdayım. Kurgu sürükleyici ve merak uyandırıcı. Geçmişten gelen sırların adım adım açığa çıkmasını okuyoruz. Kitap Beyoğlu'nda Zarifi Apartmanında geçiyor çoğunlukla, o ortamın tarihi atmosferi çok güzel yansıtılmış. Kurgu geçmiş ve bugün olmak üzere iki farklı zamanda ilerliyor. Deniz 17 yaşında genç bir kız iken Leyla'yı Nişantaşı'ndaki sergisinde görüyor. O gün gördüğü kadının güçlü duruşu gizemli havası aklına yerleşiyor. Bundan tam 22 yıl sonra Deniz Leyla'yı buluyor. Leyla ile neden iletişim kurduğunu bilmeden onunla görüşmek istiyor bir şeyler çekiyor onu. Leyla'yı tanıdıkça geçmişin sırları yavaş yavaş aralanıyor. Hiçbir şeyin tesadüf olmadığına inanmaya başlıyorsunuz okurken hani derler ya kader ağlarını ördü öyle bir şey. Leyla sayesinde Peri'nin anılarını yazdığı kağıtları buluyor Deniz, diyeceksiniz ki Kim bu Peri. Bir bedende iki farklı hayat yaşayan bir kadın... Peri ve Perihan... Peri olmak istediği kişinin hayatı, Perihan ise olmak zorunda olduğu kişinin hayatı. Onun anılarını okudukça geçmişte yaşanan sırlar açığa çıkıyor bu sırların ucu bir şekilde Deniz'e değiyor. Peri'nin anılarını okudukça çok şaşırdım onun hayatı, yaşadıkları hep gizem doluydu. Anılar ilerledikçe şaşkınlığım daha da artmaya başladı inanılmaz bir son. Hikayenin bu şekilde bağlanacağını hiç tahmin edemezdim beni çok etkiledi severek okudum. Nostalji kokulu hikayeleri seviyorsanız muhakkak okuyun derim yeni kitaplarla buluşmak dileğiyle Sevgiler
2025 248. kitabı
Sevda Ceren MutluSevda Ceren Mutlu PerihanPerihan Geçmişle bugünün harmanlandığı eserleri sever misiniz? Ben çok severim. #perihan ,üç kadının birbiriyle bağlanan hayatlarının anlatıldığı,benim de elimden bırakamadığım akıcı bir eserdi. Otuz dokuz yaşında olan Avukat Deniz,Edebiyat öğretmeni olan babasını kaybettiğinde on beş yaşındaydı.Babasının ölümünden bir sene sonra annesinin başına üvey baba ve üvey kardeş getirmesini hic affedemez. Bu gönül kırgınlığının üzerine yirmi bir yıl önce altı yaşında ki üvey kardeşi Defne yi,çocuk parkında yanından kayboluşuna şahit olur ve yıllarca bu vicdan azabıyla hassas yüreği iyice ezilir Deniz,otuz dokuz yaşına bastığı gün,yirmi yıl önce bir sergi açılışında tanıştığı ünlü ressam Leyla yı ziyaret etmek için Beyoğlu’nda Zarifi Apartmanı na gelir.Leyla kendisine çok yakın davranır ve giderken cildi ayrılmış kitaplarını Deniz e verip yeniden ciltletmesini ister. Deniz,Zarifi Apartman ına ikinci gelişinde apartman yöneticisinin kapıda polislerle konuştuğunu görür. Zarifi apartmanın orta katında oturan Perihan ın evine hırsız girmiştir ve kendisi yoktur. Bu arada Leyla,Deniz den Perihan’ın evine girip defter ve notlarını almasını ister ve sonra bunları Deniz e verir. Deniz,bu notları okudukça Perihan ın yaşanmamış hayallerine,anılarına ve geçmişte yaşanan sırlarına şahit olur ve bu sırların, kendisine de ulaştığını görür. Benim severek okuduğum yüreğime dokunan bu kıymetli eseri #okuyun der susarım Vuslat tekiVuslat teki Sevda Ceren MutluSevda Ceren Mutlu @gutenbergyayinevi #vuslatınkitapkurtları #okuyanterazi #okuyanteraziokuyor
2025 303. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2025 11:53
Merhaba dostlar Sevda Ceren MutluSevda Ceren Mutlu nun ilk kitabi PerihanPerihan ile geldim bugün. Nostaljik bir hava sezdigim için hemen okudum bu kitabı. Geçmişle bugünü içiçe geçirmiş bir roman Perihan. Arka fondaki Istanbul atmosferi beni benden aldı zaten önce. Roman, büyük ölçüde İstanbul Beyoğlu'nun ara sokaklarında ve yüz yılı aşkın süredir ayakta olan Zarifi Apartmanı'nda geçiyor. Apartman, sadece bir mekân değil, adeta bir karakter gibi, duvarlarına sinmiş kayıp hayatları, sırları ve hatıraları barındırıyor. ​Kitap; hafıza, kimlik, kayıp, sırlar ve kadın bakış açısını merkeze almış. Geçmişte yaşanan gizemli bir kaybın ardından, yıllar sonra açığa çıkan sırları ve tesadüflerin yeni bağlara dönüşmesini okuyoruz . Deniz bir sergi sırasında tanıdığı Leyla ya hayran oluyor ve onunla tanışmanın bir yolunu buluyor .Leyla ise onu evine davet ediyor .Eve gittiğinde eski ama farklı Zarifi apartmanının ilk katında kapısı açık kalmış bir dairenin kapısında polis var .Leyla nin evi teras ta ,asma merdivenle çıkılıyor. Kendi gibi evi de ilginç. Kapısı açık kalan Perihan ,diğer adıyla Peri den konu açılıyor gün geçtikçe. Leyla Peri nin yazdığı notları veriyor Denize okuması için. Peri nin dünyasına adım atıyor böylece. Deniz hayatında bir kayıp yaşamış. Yıllar önce üvey kardeşini parka götürdüğünde, kardeşi Defne yi kaybetmiş. Perinin yazılarını okudukça karşılaştığı sırlar Leyla yı şaşırtacak. Güzel kadınlar, kayıp çocuklar, talihsiz yaşamlarla karşılaşıyoruz İstanbul un sokaklarında. Kitabın nostaljik dokusu benim çok hoşuma gitti. Edebi yönü kuvvetli bir kitap olmuş.. Kitapla kalın dostlar... PerihanPerihan Sevda Ceren MutluSevda Ceren Mutlu

Sevda Ceren MutluYazar · 0 kitap
Samsun Anadolu Lisesi ve Koç Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nün ardından Erasmus bursuyla Milano’daki Bocconi Üniversitesi’nde öğrenim gördü ve Leuven Üniversitesi’nde Avrupa Çalışmaları yüksek lisansını tamamladı. Kariyerini ilaç sektöründe, uluslararası şirketlerde sürdürdü. Yazmak, çocukluğundan bu yana zamanı, hatıraları ve ihtimalleri sorguladığı bir alan oldu. "Perihan," yazarın yayınlanan ilk romanıdır.