2026 10. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2026 21:57
Cennet Çayırı’nı okurken kendimi bir romanın içinde değil de, küçük bir vadeye taşınmış gibi hissettim. Kitabın merkezinde, geçmişte bir cinayete sahne olmuş ama yıllar sonra “Cennet Çayırı” adıyla anılmaya başlanmış verimli ve sakin bir vadi var. İnsanlar buraya yeni bir hayat kurmak, eski hatalarını geride bırakmak ve huzuru yakalamak için geliyor. Roman da bu vadiye taşınan ya da burada yaşayan ailelerin birbirine değen hikâyelerinden oluşuyor. Aslında tek bir ana olay yok; farklı hayatların kesiştiği bir insan panoraması var. Vadide yaşayan ailelerin her biri başka bir arayışın içinde. Kimisi saygınlık kazanmak istiyor, kimisi geçmişinin izlerini silmeye çalışıyor, kimisi de sadece mutlu ve sade bir hayat sürme hayali kuruyor. Ama zaman geçtikçe görüyoruz ki insanın içindeki boşluk, kıskançlık, gurur ya da korku yeni bir yere taşınmakla ortadan kaybolmuyor. En çok da bu fikir etkiledi beni: Mekân değişiyor ama insan değişmediği sürece kader de pek değişmiyor. Steinbeck karakterlerini büyük trajedilerle değil, küçük ama derin kırılmalarla anlatıyor. Bir yanlış anlaşılma, bastırılmış bir duygu, söylenemeyen bir söz… Bunlar zamanla büyüyüp insanların hayatında kalıcı izler bırakıyor. Vadinin dışarıdan bakıldığında huzurlu ve bereketli görüntüsüyle, içeride yaşanan hayal kırıklıkları arasında çok çarpıcı bir tezat var. “Cennet” adı neredeyse ironik bir anlam kazanıyor. Doğa tasvirleri o kadar canlı ki, çayırın kokusunu, akşamüstü çöken sessizliği hissedebiliyorsunuz. Ama o güzelliğin ortasında insanların içsel yalnızlığı daha da belirginleşiyor. Okurken sık sık şunu düşündüm: Belki de asıl mesele nerede yaşadığımız değil, kendimizle ne kadar barışık olduğumuz. Kitabı bitirdiğimde içimde hafif bir hüzün vardı. Çünkü anlatılanlar çok tanıdık geldi. Hepimizin hayatında bir “cennet çayırı” hayali yok mu? Yeni bir başlangıç yaparsak her şeyin düzeleceğine inanmak… Steinbeck bu umudu tamamen yok etmiyor ama onun ne kadar kırılgan olduğunu çok gerçekçi bir şekilde gösteriyor. Bu yüzden roman bende uzun süre kalacak bir etki bıraktı; sakin ama derin, sade ama düşündürücü bir okuma deneyimiydi.
Cennet ÇayırıJohn Steinbeck · Sel Yayıncılık · 20162,130 okunma