Kim Bu Zazalar?
2026 17. kitabı
Okunma: 14 Şubat 2026 22:24
GÜZEL İNSANLAR MERHABA!! Biz memleket olarak karşımızda ki insanları tanımlamayi,kategorize etmeyi çok severiz. Ahkam kesmeyi sevdiğimiz konulardan bir tanesi de Zazalar... Temcit pilavı gibi ara ara ısıtılıp karşımıza çıkan bir konudur. Kim bu Zazalar Zazalar Kürt değildir? Yok canım en orjinal Kürt olurlar! Zazaca Kürtçe lehçesi veya kendine has bir dil midir? Zazalar; Türk, Fars... Kökenlidir? Tamam da kardeşim kim bu Zazalar? Zaza, Dımbıli, Dumbili, Kırdıki, gibi farklı coğrafyalarda farklı isimlerle anılırlar. Bingöl, Dersim, Muş Varto, Urfa Siverek, Diyarbakır gibi şehirlerde bulunurlar. * Zazalar kimdir? Tarih sürecinde kimlikleri nasıl oluşmuştur. * Nereden gelip bu coğrafya yerleştiler. * Dinleri, mezhepleri, yaşayışları, siyasi tercihleri, örf adetleri nasıldır? Daha bir çok soruya cevap bulabilirsiniz. Yazarımız, Zafer Çağlayan günlük sığ polemiklere girmeden akademik bir kaygı içerisinde derdini anlatmaya çalışıyor. Zazalar ile bilgi verirken; * İlk İslam Arap kaynakları * Osmanlı arşiv belgeleri * Avrupalı seyahatnameleri * Cumhuriyet dönemi kaynakları Gibi kayaklara yeterince yer vermiştir. Zazalar ile ilgili şöyle güzel doyurucu bir kaynak olsa da okusam diyenlere kesinlikle gönül rahatlığıyla öneririm. Kitapla ve sağlıcakla efendim!!
ZazalarErcan Çağlayan · İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları · 201618 okunma
Müteferriç
Eyvallah üstad 🙏
Teşekkürler Azizim.. Alıntılarını takip etmeye çalıştım.. Bildiğimden değil, Öyle anladım. O da şu; Zaza/ Sasa Sasaniler..