2024 49. kitabı
Merhaba sevgili Opiaalar okuyucuları, bugün sizinle birlikte son dönemde popülerliği yeniden artmış olan Masumiyet Müzesi romanına bakacağız. Roman, klasik modern roman özellikleri taşımasının yanı sıra postmodern bir roman olarak da karşımıza çıkmaktadır. 83 bölümden oluşan bu eserin belirgin bir tezi vardır: Aslında bir müze tanıtımının kurgulaşmış hâlidir. Orhan Pamuk, roman boyunca aşkı, İstanbul’un çevresel yapısını, zenginlik ve yoksulluk karşıtlığını, Yeşilçam esintilerini, kültürel yapıyı ve toplumsal dokuyu büyük bir titizlikle işlemiştir. Roman, başkarakter Kemal’in anlatımıyla ilerler. Bölümlere ayrılmış yapısı ise bilinçli bir tercihtir; müze ve müze kataloğu fikriyle uyum içindedir. Bu noktada eserin tartışmalı soruları ortaya çıkar: Romanın konusu aşk mıdır, yoksa hastalıklı bir sevgi mi? Modern bir roman mıdır, yoksa postmodern bir roman mı? Bu tartışma hâlen devam etmektedir. Okuyucu yorumumu belirtmek isterim: Romanı iki kez okumama rağmen yarım bırakmama sebep olan temel dürtü, Kemal’in zihnini hastalıklı bir yapı olarak algılamamdı. Feminist bir açıdan bakıldığında; kadınlar, özellikle Füsun ve Sibel, yalnızca Kemal’in kendi dünyasını ve duygularını yansıtma noktaları olarak konumlandırılmıştır. Öte yandan psikolojik açıdan kıskanç ve bencil bir erkek profiliyle karşı karşıyayız. “Sevgi” ya da adına “aşk” dediği şey, aslında kendi dünyasını aklama çabasından ibarettir. Görmek istediği tek şey, “Ben seviyorum” diyebilmek ve kadınların ona sıkıca sarılmasıdır. Terk edilmekten, boşlukta kalmaktan korkar; bu korkuyu da bir kibarlık maskesiyle örtmeye çalışır. Elbette bu, benim kişisel yorumumdur. Romanı biçimsel olarak ele aldığımızda, eşya ile birey arasındaki ilişki dikkat çeker. Bu durum bizi postmodern anlatı tekniklerine yönlendirir. Yasak aşk, cinsellik, yaş farkı, fedakârlık gibi temalar romanın önemli odak noktalarıdır. Dil açısından bakıldığında ise romantik betimlemelerin ve gerçek mekân atmosferinin bilinçli olarak tercih edildiği, bu dilin romanın dokusuyla uyumlu olduğu söylenebilir. Hatıra tekniğiyle akışı sağlanan bu eserde şu soruyu siz okurlara yöneltmek isterim: Bu roman sizce gerçek mi, kurgu mu, yoksa biyografik izleri mi daha ağır basıyor?
Masumiyet MüzesiOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202460,4bin okunma