" Bir kez kendini bulmuş olan kişinin bu yeryüzünde yitirecek bir şeyi yoktur artık. Ve bir kez kendi içindeki insanı anlamış olan bütün insanları anlar. "
Olağanüstü Bir Gece | Stefan Zweig
Bu hikâyede Baron Friedrich Michael von R. isimli karakterimizin ayrıcalıklı, zengin hayatına rağmen içine düştüğü içsel boşluktan nasıl sıyrıldığını okuyoruz. Duygusuzlaşmış, hayattan kopmuş bir haldeyken yaptığı ahlaki bir hata ve sonrasında kendini içinde bulduğu bir dizi olay sonucunda bir gecede yaşadığı sarsıntı, onu ilk kez gerçekten hissetmeye başlatıyor.
Karakterimizin katıldığı at yarışı etkinliğinde bir başkasının kuponunu çalması ve sonrasındaki o panik ve iç hesaplaşma hâli aslında bir uyanış sancısı.
Etkinlik bitimi şehrin kendisine göre daha yoksul kesimine yolu düşer. Burada üzerindeki pahalı kıyafetler ve takıları görenler ondan rahatsız olurlar. Yaptığı çevre gözlemlemeleri sonucunda ise sıradan insanların korkularını, hatta çaresizliğini deneyimler. Bu deneyim onun içinde bulunduğu duygusal donukluktan uzaklaşmasına ve daha fazla insan gibi hissetmesine neden olur. Orada geçirdiği gece sonucu yaşadığı aydınlanmayı 'Olağanüstü Bir Gece ' olarak adlandırıyor.
O adam aslında başından beri hissedebilen biriydi. Ama ayrıcalık, duyarsızlık bir kabuk oluşturmuştu. O gece o kabuk çatladı. İçindeki insan ortaya çıktı.
#k:48832ste Stefan Zweig