Vezir Nizamü'l-mülk
2026 13. kitabı
Okunma: 21 Şubat 2026 16:21
Siyasetname Nizamülmülk Vezir Nizamü'l-mülk, sultan Alparslan ve sultan Melikşah'ın vezirliğini 30 yıl boyunca yapmış ve suikaste uğramadan kısa bir süre önce Melikşahın emriyle Siyasetnameyi kaleme almış ve nihayetinde Sultan'a sunmuştur. Vezir Nizamü'l-mülk, eserinde Kuran'a, sünnete, alimlerin sözlerine ve engin tecrübesine yer vererek zenginleştirmiştir. Konuyu farklı açılaradan ele alarak farklı bakış açılarını vurgulamıştır. Eserinde meselelerle örneklemiş ve çeşitli tarihlerden örnekler vermiştir. Siyasetname, siyasi bir eser olmadının yanısıra bir öğütler kitabıdır. Ama bu öğütler derinliği olan temellendirilmiş olduğundan eserde de geçtiği üzere "Eserimizi kaleme alma gayemiz bir masal kitabı yazmak değildir." Nizamü'l-mülk, kendi döneminde mücadele ettiği haşhaşiler örgütü, doğu Romalılar ve daha nice dost ve düşman olmak üzere dönemin kimliğini yansıtmış ve bazı meselerde öyle şeylere değinmiş ki insanın kanı donuyor. Nizamü'l-mülk Siyasetname'sinde birçok bilgi ve tecrübe aktarmış döneme ışık tutmuş, islamı koruyuculuğunu ve devletin bekasını önemle vurgulayıp hükümdara (Melikşah) ve hükümdar adaylarına ilham verecek öğretiler vermiştir. Siyasetname hem kendi döneminde hem de bizim dönemimizde siyasi-sosyal açıdan çok kıymetli bir bilgi hazinesidir. Tarihimiz açısından da şüphesiz çok mühim bir başyapıttır.
Tarih
SiyasetnameNizamülmülk · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20234,709 okunma