Kitabı çok şaşırtıcı bir şekilde 1 aylık bir süreçte bitirdim. Çok beğendim, gerçekten çok güzel bir kitaptı. Hele ki hayatımda sigarayı yeni bıraktığım bir dönemde, hayatın anlam arayışının ve dikkat bozukluğunun zirve yaptığı bir noktada, sahrada su bulmuş gibi oldum. Çünkü kitap bana bu konuda yeniden odaklanma yöntemleri ve fırsatlar sundu. Kitaptan önce hayatımda odak dağınıklığım çok kötü bir hâl almıştı. O kadar kötüydü ki iş arkadaşım bir şey anlatırken en ufak bir fırsatta elim telefona gider, sosyal medyada bir şeyler kurcalardım.
Kitaptaki çoğu fikir kafama uysa da bazı fikirler konusunda gri kalmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Mesela tamamen internetten ve sosyal medyadan kopma fikri gibi. Aslında mümkün ama bu konuda tamamen kopmak bana göre çok mantıklı değil. Çünkü sosyal medyanın dikkat dağınıklığı gibi dezavantajlarının yanında avantajları da var. Instagram Reels sayesinde yeni keşfettiğim oyunlar, yerler, fikirler, düşünceler; özellikle yemek mekânları hafife alınacak şeyler değil. Ama dediğim gibi hayatınızda tek bir sosyal medya kullanmanız ve bunu sınırlamanız şart gibi görünüyor.
Gelelim “pür dikkat” çalışmaya… Kitap sonrası deneme amaçlı olarak, günde 1 saat; izin günümdeyse 2 saat derin odaklanma planı yaptım. Bakalım bu kitabın etkisi ne kadar sürecek? Yoksa ilerleyen zamanlarda balon gibi patlayacak mıyım? :)
Kitabın kötü yanı ise anlamsız şekilde sürekli isim vermesi ve o isimleri sanki tanımak zorundaymışım gibi örneklendirmesiydi. Biraz kafa yorucu. Gerçi buna benim cahilliğim de diyebilirsiniz.
Peki, soru gelirse: Mutlaka okunmalı mı? Evet, okunmalı. Güzel taktikler içeriyor. Hele ki bir akademisyenseniz kitaptaki taktikleri birebir uygulayabilirsiniz. Eğer benim gibi günlük çalışan bir personelseniz (örneğin şu an için bir garson :) ), hayatınıza göre evirip çevirerek uygulamanız gerekecek.
Bu kitabı okurken, yazarın verdiği taktikleri uygulayarak bitirmek ayrı bir tatmin hissi bıraktı. Uzun lafın kısası beni moda soktu. Umarım uzun bir süre bu moddan çıkmam.