2026 3. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2026 15:03
Uzmanlarla görüşülen bilgileri olabildiğince eleştirel süzgeçten geçiren bir gazeteci tarafından oluşturulan bir eser. Odaklanma becerimizi kaybetmiş gibi görünmemizin nedenleri ve onu nasıl kazanabileceğimiz hakkında yazılmış. Amerika da Boston dan provincetown a internete ve diğer sosyal ağlara ulaşımı olmadan gidiyor. Yaklaşık 18 yıllık çalışma hayatında durmaksızın çalışmanın getirdiği odaklanma zorluğu bu alana eğilimini kaçınılmaz kılmış bir noktada. Bu yolculuktaki üç hayati neden şu şekilde ortaya konmuş: Dikkatimizi uzun süre veremediğimizde istediğimiz şeyleri gerçekleştiremiyoruz. Yaşanılan dikkat parçalanmalarının toplumsal anlamda da krizlere yol açması söz konusu ve odaklanma konusunda derinlemesine düşünme gereğinin son nedeni ne olup bittiğini anlarsak olanları değiştirmeye başlayabiliriz. Kısacası kanıtlara göre, görevler arası geçişler yani çoklu görev arttığında bu durum hem hata yapmamamızı hem daha az şey hatırlamamıza hemde yaratıcığımızın azalmasına sebep oluyor. Akış için beyin gücünün tamamının tek bir göreve ayrılmış olması , o durumun sizin için anlamlı olması ve gücünüzün sınırı çerçevesinde yapılanmanız akışı sürekli hale getirirken dikkatinizi toplamanızı da sağlar. İyi bir uyku istenilen dikkatin toplanmasına bilimsel yönüyle de destekli olumlu bir etki sağlar. Aslında yapılması gereken şeyler o kadar bariz ki: yavaşlamak, tek bir iş ile uğraşmak ve uyumak. Bahsedilen tüm bu noktaların yanında belki de en vurucu söylem şu: Dikkatiniz dağıtan nokta teknoloji diyoruzda aslında olan stres hayat şartları buna bağlı yaşanan kalitesiz uyku gibi hayatımızın temel yapı taşlarındaki kalitesizlik internetle sağlıksız bir ilişki içerisine bizi düşürmesi. Yani çuvaldızı biraz da kendimize batırmamız gerektiği. Çözüm, sıradan vatandaşlar olan bizlerin bilimsel kanıtları öğrenip birlik olmamız ve hükümetlerden yasaların değiştirilmesi adına kolektif bir değişiklik isteklerini ısrarla ortaya koymaktan geçiyor. Yoksa kitapta da söylendiği üzere kurşunlu benzin binlerce insanı zehirlerken sorun buradan rant sağlayan insanların sorunu bireysel eksikliğinize ve havanda su dövmeye benzeyen çözümlere itelemelerinden öteye geçemeyecek. Tadında araştırma ve bilgi yüklü ama ayrıntılarda kaybolmamıza neden olmayacak akıcı bir anlatım.
Çalınan DikkatJohann Hari · Metis Yayınları · 20245,3bin okunma