İnsan'cık'lar.
2026 10. kitabı
Okunma: 22 Şubat 2026 21:27
Önceden Dostoyevski’nin bazı eserlerini okumuştum ama o zamanlar yaşım küçük olduğu için eserlerini pek sindiremediğimi düşünüyorum. Bu yüzden eserlerini yetişkinleşmiş halimle tekrar okumak istedim. Bu eser Dostoyevski’nin ilk romanı. Hikayenin geneli iki karakter arasındaki mektuplaşmayla ilerliyor: Makar ve Varvara. Makar, Varvara’nın uzaktan bir akrabası ve kendisi bir katip. Varvara ise maddi sıkıntı çeken bir yetim. İkisi arasında ciddi bir yaş farkı var ve aralarındaki dinamiğin ne olduğunu tam çözemedim. Makar, Varvara’ya bazen bir baba şefkati gösteriyor, bazen de baba şefkatinin üstünde ona âşıkmış gibi geldi. Kitabın bir kısmında Makar’ın tiyatrodaki bir sanatçıya âşık olduğunu ve gençliğinde ona çok para harcadığını söylediğini hatırlıyorum. Bu olay üzerinden çıkarım yapacaksak, Makar’ın kötü durumda olmasına rağmen Varvara’ya sürekli olarak hediyeler göndermesi bana ona âşık olduğunu düşündürdü. Varvara yine onu seviyor ama daha çok iyi bir dost ve baba gibi görüyor, ama yine de onun sevgisinde hafif bir aşk kırıntısı vardı. Kitapta çok aşırı dram var. Ben dram seven birisiyimdir ama bu bile bana fazla geldi.
İnsancıklarFyodor Dostoyevski · Can Yayınları · 202377bin okunma