2026 5. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2026 11:34
Sen mi gerçek adını söylemek istersin Flann O’Brien, yoksa ben mi söyleyeyim Brian O’Nolan? Evet, gördüğünüz üzere yazarımız takma bir isimle “Ağaca Tüneyen Sweeney (At Swim-Two-Birds)” romanını 1939 yılında yayımlamış. O zaman da yirmi sekiz yaşında genç bir yazarmış. Joyce’un gölgesinde bir yazar olarak tanınmış yıllarca. Yazar hakkında anlatılacak çok şey var fakat kelime sınırından dolayı burada duruyorum ve meraklısına bu kitabın önsözünü özellikle öneriyorum. Şimdi gelelim bu kitabın ne anlattığına. Bu kitapta okuru Dublin’de, amcasıyla birlikte yaşayan ve üniversite okuyan isimsiz bir öğrenci karşılıyor. Bu genç vaktinin büyük kısmını yatakta geçiriyor, arkadaşlarıyla felsefi ve edebi sohbetler ediyor. Bir yandan da romanını yazıyor. Yazdığı romandaki baş karakterin adı Trellis. Ama Trellis de boş durmuyor, o da kendi romanını yazıyor! Onun romanındaki karakterler ise Furriskey, Shanahan, Lamont ve diğerleri… Bu ismi geçen karakterlerin her biri tabiri caizse sazı ellerine alıyor ve kendi hikayelerini veya İrlanda folkloruna ait destanları, mitleri anlatmaya başlıyorlar. Bu yüzden kimin hangi hikayeyi anlattığını dikkatle takip etmek gerekiyor. Çünkü metin sürekli kendi üzerine kıvrılıyor. Yani anlatı içinde anlatı içinde anlatı oluyor. Ben okurken inanılmaz keyif aldım. Çünkü üslup, mizah ve konuların oyunbaz şekilde ele alınma biçimi bambaşka bir yerden yazılmış. Bu bakımdan da okuduğum kitaplar arasında özgünlük açısından üst sıralara adını yazdırdı bile. Zaten yazarın ince mizah duygusuna ve sınırsız hayal gücüne hayran kalmamak elde değil. Çok katmanlı yapısından dolayı bana postmodern anlatıların erken bir örneğini okuyormuşum hissi verdi “Ağaca Tüneyen Sweeney”. Eğer siz de çok katmanlı hikayeleri olan kitapları seviyorsanız, kesinlikle kaçırmayın. @_sayfayolcusu_
Ağaca Tüneyen SweenyFlann O'Brien · Everest Yayınları · 2014109 okunma