2026 14. kitabı
Okunma: 20 Şubat 2026 15:49
2025 Booker finalisti Seçmeler, iki bölümden oluşan ve 49 yaşında bir oyuncu kadın, 25 yaşında genç bir delikanlı olan Xaiver ile kadının eşi Tomas'ın hikâyesini anlatan bir kitap. Kitap, adını öğrenemediğimiz kadın ile Xaiver'in bir restoranda buluşması ve kadının eşinin bu buluşmaya tanık olması ile başlıyor. Okuru meraklandıran, zihninde klişe aldatma hikayeleri kurmasını sağlayan metin bu buluşmaya olağandışı, çarpıcı bir gerekçe sunarak tempoyu yükseltiyor. İkinci bölümde ise aynı karakterler, ilk bölümdeki ihtimalin gerçek olduğu bir senaryo ile okurun karşısına çıkıyor. Her iki bölüm de heyecanlandıran başlangıçlarına rağmen benim beklentimin altında kaldılar. Seçtiğimiz hayatın beklentilerimizi ne kadar karşıladığı, seçmediğimiz alternatiflerin gerçekleşlesmesi halinde yaşanacakların güzelliği, zorluğu sorgulanıyor metinde. Katie Kitamira'nin okura hikaye parça parça sahnelerle anlatması, durağan akışın aralarına serpiştirdiği tempoyu aniden yükselten sahneleri benim kitaba adapte olmamı zorlaştırdı. Kısacık bir kitap, özellikle Booker takipçilerinin okumasını öneririm.
SeçmelerKatie Kitamura · İthaki Yayınları · 2026524 okunma