Çevirmen:
Orijinal Dil:
İngilizce

·152 syf.·
2026 14. kitabı
Anlatmak istediği hiçbir şeyi birbirine karıştırmadan ama hepsi iç içe olan, hayalle gerçeğin sınırında dolaşan bir kitap Seçmeler. Hayattaki rollerimiz; bize biçilen roller ve isteyip de
2026 6. kitabı
“…aile paylaşılan bir yanılsamadan, ortak bir kurgudan başka nedir ki?” Bir kadın ve bir çocuk, Xavier.Bir restoranda karşı karşıya oturuyorlar.Kadın 49 yaşında, çocuk ise yakışıklı bir genç,
2026 18. kitabı
Çok ilginç bir roman okudum. Öyle ki kapağı kapattığımda hala romanla ilgili ne hissettiğimden emin değildim. Katie Kitamura'nın kaleme aldığı "Seçmeler" adlı romandan bahsediyorum
SeçmelerKatie Kitamura · İthaki Yayınları · 2026476 okunma
Bir ihtimal daha var o da başka bir ihtimal mi dersin?
·152 syf.·
2026 32. kitabı
#KatieKitamura’nın #Seçmeler kitabı ile vedalaştım. Kitap biter bitmez aklıma Borges’in “El Otro” (Öteki) öyküsü geldi. Bir bankta oturan yaşlı bir adamın yanına biri gelir ve konuşmaya başlarlar.
2026 16. kitabı
Okunma: 16 Şubat 2026 22:05
2025 Booker finalistlerinden Katie Kitamura’nın kaleminden çıkan Seçmeler’e, açıkçası biraz tereddütle başladım. Hakkında o kadar çok olumsuz yorum görmüştüm ki beklentimi bilinçli olarak düşürdüm. Ama benim okuma yolculuğum bambaşka bir yere çıktı. Çünkü ben bu romanı gerçekten çok sevdim. Hikâye, 49 yaşında bir kadınla 25 yaşında yakışıklı bir adamın restorandaki buluşmasıyla açılıyor. Yazar tam burada okura göz kırpıyor; zihnimizin en klişe ihtimallerine yaslanmamızı neredeyse özellikle istiyor. Derken kurgu yön değiştiriyor ve kendimizi karakterin zihin dünyasında, yaptığı seçimlerin üzerine kurduğu hayatın içinde buluyoruz. Bölüm bitiyor. Aynı karakterler, bu kez bambaşka bir hayat. Seçimlerle dönüşen bir kurgu. Metin ilerledikçe anlıyorsunuz ki mesele tek bir tercih değil; kimliğin, anneliğin, arzunun ve kontrolün ince ayarı. Her cümle ölçülü, her boşluk bilinçli. Özellikle ilk bölümde o zihnin dehlizlerinde dolaşmak, mesafeli ama titrek iç sesi takip etmek beni büyüledi. Kitamura duyguyu yükselterek değil, geri çekerek kuruyor. Ne kadar az söylüyorsa, ben o kadar çok hissediyorum. Sessiz ama sarsıcı bir roman. Çok severek okudum.
İnceleme
Seçmeler
2026 14. kitabı
2025 Booker finalisti kitap Öncelikle çok hızlı ilerlediğini söylemeliyim. Çevirmen sayesinde mi yoksa yazarın dili gerçekten çok mu sade emin değilim Kitapta hayatta sahip olduğumuz rollere güzel değinilmiş. Evet dili yalın ama bir noktadan sonra okuduğunuzun gerçek mi hayal mi diye düşündüğünüz noktalara geliyorsunuz . Evet kurgu ama öyle bir kurgu ki sorularınızın hiç bir cevabını kitapta bulamıyorsunuz . Öyleki nekadar düşünseniz de bulamayacağınız tarzda. Bu tarz kitaplar tabiki okudum . Açık pencereler ?sorular ,kitap üzerine düşünmeyi severim ama burada bahsettiğim bu değil. Burada çok fazla hava da kalan konu var ve asla cevabı yok. Bir ara acaba ben mi kaçırdım diye geçmiş sayfaları karıştırırken buldum kendimi fakat biraz araştırınca anladım ki yazar tam da bu soru hali ile okumamızı istemiş sanıyorum kitabı . Tekrar edeceğim ama sizi düşündüren sorularla dolu ,ben ne okudum diyen kitapları severim ama burada bu yok. Tamamen hava da Kalan konular var. Bu denli boşluğu ilk kez okudum ve sevmedim . Üzgünüm . Sevenler olmuştur tabiki. Zevkler ve renkler ,iyi okumalar
Puan vermedi·152 syf.·
2026 15. kitabı
Seçmeler, okuru elinden tutup bir hikâyenin içine sokmaktan çok, kapının eşiğinde bekleten bir roman. İçeri girip girmemek sana kalıyor ama o eşikte dururken huzursuz bir şeylerin kıpırdadığını hissediyorsun. 110 sayfa boyunca “bir şey olacak” beklentisiyle ilerledim, diyebilirim. Son 40 sayfa ise beni fazlasıyla doyurdu. Kitamura, burada bir hikâye anlatmaktan çok bir atmosfer kuruyor. Kimlik meselesini bir “seçme” metaforu üzerinden kuruyor yazar. Kim olduğumuz, hangi rolleri isteyerek ya da istemeyerek oynadığımız, bir başkasının gözünde nasıl şekillendiğimiz sürekli sorgulanıyor. Karakterler birbirine yakın ama temas edemiyor; evlilik, annelik, sanat ve kimlik kavramları sürekli yer değiştiriyor. Gerçekten tanıdığımız biri var mı, yoksa herkesin bize sunduğu bir rol mü izliyoruz, diye düşünmeden edemiyor insan. Romanın en rahatsız edici yanı da bu belirsizlik hissiydi; hiçbir şey tam olarak açıklanmıyor ve bu bilinçli bir tercih. Herkesin seveceği bir kitap değil; hız, olay ve netlik arayanları zorlayabilir. Ama eğer metnin boşluklarında dolaşmayı, söylenmeyeni kurcalamayı seviyorsan Seçmeler çok etkileyici bir deneyim olabilir senin için.
2026 33. kitabı
Okunma: 23 Mart 2026 11:42
SeçmelerSeçmeler orta yaşlarda bir kadın oyuncunun hayatını anlatıyor. Baş karakterimiz, hem kariyerinde hem de hayatında bir rol içindeymiş gibi davranmaktadır. Eşiyle olan ilişkisi kırılgan bir denge
2026 7. kitabı
“Seçmeler” ilk başta sakin ve sade bir hikâye gibi başladı ama okudukça beni iki duygu arasında bıraktı. Bir yandan anlatımın dinginliği ve karakterin iç dünyasına yapılan o ince yolculuk hoşuma gitti, bir yandan da sanki tam yakalayamadığım bir şey varmış gibi hissettim. Kitap bittiğinde net bir duyguya sahip değildim; biraz etkilendim ama biraz da kafam karıştı. Özellikle karakterin içsel mesafesiyle empati kurmakla kuramamak arasında kaldım. Sanırım “Seçmeler” benim için tam olarak sevdiğim ya da sevmediğim değil, arada bırakan bir kitap oldu.
2026 36. kitabı
Okunma: 20 Mayıs 2026 08:56
Aile bir yanılsama. Günlük hayat dediğimiz şey giderek insanı performans öznesine dönüştürdü. Yaşanılan kendi benliğimizin mi, canlandırdığımız benliğin mi yaşadıkları; ayrımını bile yapamayacağımız bir noktadan bir öykü yaratıyor yazar. Kan bağının değeri üzerine tartışabileceğimiz bir alan açan bu kitabın neredeyse her sayfasında bir boşluk var: acabalar, belkiler, şüpheler, keşkeler… Belki de en büyük yabancılık, en yakınımız sandığımız insanların içinde büyüyor. Hipnotik kurguları okurken zorlanırken, yazarların bunları nasıl yazdıklarını merak etmişimdir. Ortalama okur olsak bile artık gerçekliğin; kafada yeniden oluşturulan, gerçeğin ucundan köşesinden tutup yeniden yarattığımız bir olgu olduğunu biliyoruz. Duygular belleği mühürler. Geriye bize cevabını arayacağımız şu soru kalır; gerçeklik ile fantazi madalyonun iki yüzüyse biz hangisini yaşamayı seçiyoruz?

Katie KitamuraYazar · 1 kitap
Katie Kitamura is the author of Gone to the Forest (2012) and The Longshot (2009), both finalists for the New York Public Library's Young Lions Fiction Award. Gone to the Forest was named a best book of the year by the San Francisco Chronicle, Financial Times, Times Literary Supplement, and New Yorker online. The recipient of a Lannan Foundation fellowship, Katie has written for publications including The New York Times, The Guardian, Wired, BOMB, and is a regular contributor to Frieze. Her third novel, A Separation, will be published in 2017.