2026 10. kitabı
Okunma: 23 Şubat 2026 08:53
Ruhun Hastalıkları ve Çareleri adlı eseri, bu mübarek Ramazan ayının başlangıcında okumak istedim. Ramazan’ın arınma ve içe dönüş çağrısına en çok yakışan şeyin, insanın kendi kalbine yönelmesi olduğuna inanıyorum. Sufi Yayıncılık’tan çıkan kitaplar benim için hep birer gönül ilacı niteliğinde; bu eser de ruhuma iyi gelenlerden biri oldu. Kitapta ele alınan kusurlar, eksiklikler ve ruhi hastalıklar yalnızca başkalarında gördüğümüz hâller değil. Okudukça insan, çoğu zaman eleştirdiği şeylerin kendi içinde de izleri olduğunu fark ediyor. Eser, insanı başkasını tartmaktan önce kendini tartmaya davet ediyor. İnsan önce bu yüzleşmeyle sarsılıyor; kalbinin derinliklerine bakmaya mecbur kalıyor. Sayfalar ilerledikçe kişi ister istemez kulluğunu sorguluyor: Allah’a itaati, ibadetlerindeki samimiyeti, niyetlerinin berraklığını… Gerçekten kul olmanın bilincinde miyiz? Yoksa sadece alışkanlıkların içinde mi yaşıyoruz? Ancak kitap burada bırakmıyor. Her bir ruhi hastalığın ardından, ruhumuzu nasıl iyileştirebileceğimize dair önergeler sunuyor. Nefsin hastalıklarını teşhis etmekle yetinmeyip, kalbi arındıracak yolları adım adım işaret ediyor. Bu yönüyle eser, yalnızca bir muhasebe metni değil; aynı zamanda bir yol haritası niteliğinde. Bu kitap, insanın kalbine tutulmuş bir ayna gibi. Fakat o aynada gördüğünü değiştirebilmen için de sana yön gösteriyor. Ruhuna şifa olacak bir eser arayan herkese tavsiyemdir.
Din
Ruhun Hastalıkları ve ÇareleriEbu Abdurrahman Es-Sülemi · Sufi Kitap · 20192,015 okunma