2026 5. kitabı
Şu ana kadar okumakta zorlandığım tek Ahmet Ümit eseri oldu "Beyoğlu Rapsodisi". Evet yazar katile şaşırmamızı istemiş, muadillerinden farklı bir polisiye romanı oluşturmaya çalışmış. Fikir değişik olsa da Ahmet Ümit'in bunu kurgusuna oturtamadığını düşünüyorum. Kurgusu bölük pörçüktü. Yalın bir üslup tercih etmesine rağmen eser sürükleyicilikten uzaktı. Kurgudaki olaylar, adeta bizi uyutarak ilerliyordu. Kitabın gelişme bölümü ile sonuç bölümü arasında aradığım bütünlüğü bulamadım. Kitabın adıyla uyumlu olarak, Beyoğlu betimlemeleri aşırıya kaçmıştı. Tabii tüm bunlarda "rapsodi" kelimesinin de kökenine inmek gerek... Antik Yunan'dan gelen bir kelime olan rapsodi; "bağımsız parçalardan oluşan ama bütüncül olarak birbiriyle ilintili" anlamına gelmektedir. Bu kelime de yazarın kurgusunda yapmak istediği ancak okura geçirmediği bir örgü konusunda ipucu vermektedir. Tüm bunlara ek olarak, Ahmet Ümit'in bizi şaşırtmaya çalıştığı katil konusunda da pek mantık bulamadım. Çok beğenmediğim bir okuma oldu benim için... Romanda, ana tema olarak üç arkadaşın hikayesine tanık oluyoruz. Kenan, Selim ve Nihat; üçü de birbirinden çok farklı karakterde ve lise yıllarından beri devam eden köklü bir dostluğa sahipler... Kenan yetişkinliğe atıldığında her şeyi deneyen, yaşam gayesini arayan uçarı bir kişilik olarak dikkat çeker. Selim ise moda sektöründe zenginleşmiş ve her zaman dostlarına destek olan bir yapıdadır. Nihat ise daha sakin ve maddi açıdan zor bir hayat sürmektedir. Selim ve Kenan, her zaman ona maddi açıdan destek olur. Kenan'ın fotoğrafçılıkta atılım yapıp bir sergi açması sonrası, Nihat'tan çok farklı bir öneri gelir. Yeni serginin konusu, Beyoğlu ilçesinde işlenen cinayetler olacak ve bu cinayetler, Kenan'ın objektifinde yeniden canlandırılacaktır. Asıl olaylar buradan sonra başlar. Roman boyunca ölümsüz olmaya ve kendisinden sonrakilere adını miras bırakmayı takıntı haline getiren Kenan, olay yeri fotoğraflarında iki cinayet arasında bir bağlantı bulur. Bu işinin peşini bırakmayacaktır. Üç kafadar bu işin içine daldıkça, rüzgar onları Fransa'ya götürür. Fransa detaylarının ardındansa şaşırtan gerçekler bir bir ortaya çıkar.
Beyoğlu RapsodisiAhmet Ümit · Yapı Kredi Yayınları · 201932,9bin okunma