Puan vermedi·354 syf.··Beğendi
···Okunma: 22 Şubat 2026 21:24 "İdare başında olanlar, idare etmek için zor kullanmaya mecbur olanlar, her zaman ölçülü davranmak zorundadırlar. Eğer ihtiraslarına kapılarak ya da düşmanlarınca mecbur edilerek ılımlı davranışlarının sınırları dışına çıkacak olurlarsa kaygan bir yola sapmış, böylece düşmelerini hazırlamış olurlar." (Drina Köprüsü- S.90)
Bu platformda tanıştığım sıkı bir okur sayesinde vakti zamanında İvo Andriç'in tüm kitaplarını almış ve sırayla okumaya niyetlenmiştik. Bence kendisi bunu yaptı ama benim hedefler yine şaştı. İvo Andriç'le tanışmakta 2026'da nasip oldu. Hayatına dair az çok bilgim vardı ama Hasan Ediz zaten şahane bir önsöz yazmış ve şunu söylüyor;"Bu kitap birçok dile çevrildi ama en başarılı çevirisi dilinize olanıdır." Sonda yer alan Türkçe Sırpça ortak kelimeler listesi böyle iddialı bir sözün gerekçesi gibi.
Joe Sacco #güvenlibölgegorazde ile Bosna savaşını çizimlerle bir gazeteci gözüyle anlatmaya çalışmış. Bence çizimleri çok başarılı olsa da bu çizgi romanın asıl güzel yeri Tayfun Pirselimoğlu'nun sunum bölümüydü. Sacco Gazze'nin Dipnotları'nda olduğu gibi o kendine özgü dağınık anlatımından vazgeçemiyor. Kitabın sonunda Bosna savaşına dair nitelikli bilgilerin alındığı ve önerilen kitap listesi de bence kayda değerdi.
Gelelim #drinaköprüsü 'ne. Bu zamanın yazarlarında genel bir konu bulamama sorunu var gibi geliyor bazen. Sanki yazılmış veya yazılabilecek her şey zaten mevcut gibi bir tavır hissediyorun. İşte tam bu noktada İvo Andriç yazılan ve hatta yaşanılan tarihi başka bir noktadan anlatıyor. Merkeze bir köprü koyuyor. Sokullu tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan bu köprünün yapım aşamasından başlayarak bir tarih anlatıyor. Sadece bölgenin değil bazen Dünya'da yaşanılan olayların etkilerini hissettiriyor. Dünya değişiyor, insanlar değişiyor ve köprü tüm bu yaşanılanlara tanıklık ediyor.
Bence Drina Köprüsü başarılı bir eserdi. Nesiller üzerinden anlatılan tarih yerine odağa bir köprü koyma fikri de takdire şayan. Ara ara uzatıldığını hissettiğim yerler dışında kayda değer bir edebi başarı olduğunu düşünüyorum. Tavsiyemdir. Keyifli okumalar dilerim.