2018 25. kitabı
Okunma: 19 Mayıs 2018 01:48
Bilim kurgunun ilk temsilcisi sayılan bu eseri Mary Shelley henüz 19 20 yaşlarındayken yazmış. Bugün Frankenstein denince Shelley'in kurguladığı kahramandan ziyade filmlerde gördüğümüz dikdörtgen kafalı, düşük göz kapaklı, kısa saçlı bir yaratık akla geliyor. Oysa en basitinden bizim kahramanımızın parlak siyah uzun saçları var. Bununla beraber izlediğimiz gibi  görüntüsü korkunç, boyu yaklaşık 2.5 metre. Ayrıca Frankenstein o yaratığın değil, onu var eden adamın adı. Zira yaratığın bir adı yok. Gelelim nasıl var olduğuna. Victor Frankenstein daha çocukken dünya oluşumuna, doğaya, anatomiye meraklıdır. Bu merak üniversiteye geldiğinde daha da büyüdü; her canlı dikkatini çekmeye başladı, hayatın kökenini ögrenmeye çalıştı, araştırmalar yaptı. Günlerce mezarlarda kalıp çürümeye tanıklık etti ve tüm bu çalışmalar sonunda cansız bir maddeye  can vermeye muktedir buldu kendini. Mezbaalardan etler, mezarlardan kemikler topladı, aylarca emek verdi, tüm parçaları bir araya getirdi ve bir gün yaratığın gözlerini oynattığını gördü. O an korkup oradan uzaklaşan Frankenstein döndüğünde yaratığı orada bulamadı. Sonraki karşılaşmalarında yaratıcısından kendi gibi görünen, ona arkadaşlık edecek bir eş yapmasını istedi yaratık. Bu isteği kabul görmeyince de bir canavara dönüştü. Victor çoğu yerde iblis, şeytan,ifrit diye bahsederken yaratık kendini sefil olarak niteliyor. Yaşadıklarını okudukça sefalete mahkum bırakılmış olduğunu görmemek mümkün değil. Yaratık ve Victor arasında geçen bazı konuşmalar çok sıradan geldi, onun dısında oldukça sürükleyici bir kitaptı.
Frankenstein ya da Modern PrometheusMary Shelley · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202021,8bin okunma