Kitap isminden de anlaşılacağı gibi İstanbul'un işgali ile başlayan ve onurlu bir milli mücadele ile özgürlüğüne kavuşan Türk milletinin yaşadığı acıları, yokluklarını ve en önemlisi de o sağlam duruşu, varoluşu konu ediyor.
Buna ilaveten yazar Bekir Büyükarkın İstanbul hükümetinin, yani Payitaht'ın bu durumda ne kadar aciz kalışlarını ve Anadolu'da mücadele verenlerin de onların deyimi ile"vatan haini" olarak görüldüğünü, aynı aileden iki farklı görüşün düşünceleri ile çok güzel bir üslupla anlatmış.
Yani burada iki tarafın da görüşlerini okumak bence çok çok önemli ve kıymetliydi!
Kitabın önemi de burada daha çok öne çıkıyor.
Okur bu sebeple o dönemi ve yaşananları, kendi perspektifi ile değerlendirebiliyor.
Günümüzde bile o farklı görüşün bu tutumunu hâlâ ısrarla devam ettirdiği görülüyor.
Belki onların da kafalarındaki soru işaretlerine bir cevap olur bu kitap.
Çoğu bölümde okurken çok üzüldüm, İçim yandı.
Bir millet küllerinden nasıl yeniden doğmuş?
O dönemi ve yaşananları daha iyi anlayabilmemiz adına en önemlisi de"millî bir şuur" oluşması için bu ve benzer kitapların yeni nesillere çokça okutulması gerektiğini düşünüyorum.
Dedelerimizin varoluş ve mücadele hikayesi ...nasıl dirayetle davranmışlar, nasıl birlik olmuşlar, onca acıya rağmen vatan için her şeylerini nasıl feda etmişler?..
Ruhları şad olsun inşallah..
Allah bu millete bir daha böylesine acılar yaşatmasın.
Tabii bizler de o günlerin bir daha yaşanmaması için her zaman birlik olup vatanımıza sahip çıkmalı ve uyanık olmalıyız.
Bunu bizlere hayat dersi olacak bir alıntı ile bağlayayım hemen;
"Ben her geçen gün vatanımı daha fazla sever oldum. Üzerine bastığım toprak ne kadar değerliymiş meğerse!
Şimdi onları başkaları çiğniyor! Ne kadar yazık değil mi?.."
Kitapta bir Şeref Bey vardı ki, hakikaten ismi gibi çok asil bir insandı.
Sadece evinden, birkaç kıymetli insanla bir araya gelerek müthiş bir özgürlük hikayesi yazmışlar.
Işte o evden sürdürülen bu özgürlük hikâyesine dahil olacak, heyecanla okuyacaksınız.
Herkese gönülden tavsiye ediyorum.
Büyük bir keyifle okudum yazar Bekir Büyükarkın a selam olsun.
Keyifli okumalar diliyorum..
İçişleri bakanı İskilipli Atıf hayranı, milli eğitim bakanı Osmanlı hayranı, ötekilerin de çok farklı olacağını sanmıyorum, yeni nesillere kim? Ne anlatır sizce?