Yaşar Kemal' in İnce Memed kitabından sonra bi tık beklentimi karşılamadı. İnce Memed'i daha çok beğenmiştim. Ada hikayesi serisi kitaplarını da bundan daha çok sevmiştim. Tabiki bu demek değil ki kitap gğzel bir kitap değil. Hayır güzel bir kitap. Yazar, bu kitapta da gene yazmamış yaşamış resmen. Kitabın dili her zaman ki gibi akıcı bir kitap. Hem hep kendini tekrarlıyor gibi geliyor bitsin istiyorsun, hem de ne olacak bundan sonra diye merak ettiğin için bitsin de istemiyorsun.
Kitabın konusuna gelecek olursak, çok konuşulan, çok yazılan, üstüne filmler bile çekilmiş olan ve ne yazık ki hala bazı bölgelerimizde var olan "Kan davası" konusu. Akçasaz'ın tanınmış Türkmen beyi olan Akkoyunlu Mustafa Bey ile Sarıoğlu Derviş Bey arasında devam eden bir dava. İki tarafta da çok kan kaybedilmiş ama hala devam eden bir durum. Kitap boyunca bir ordan bir burdan öldürmeler şeklinde durum devam ediyor. Düşmanlıkları bile dillere destan. Ne kadar birbirlerine düşman olsalarda bu beyler birbirlerine toz kondurmuyorlar. Kitap sadece kan davasını anlatmıyor tabiki. Beyine sadık olan köylüleri, bataklığı kurutup ağa olmak isteyenleri, bir hiç uğruna öldürülen köylüleri de anlatmış. Çok olaya çok kişiye değinmiş Yaşar Kemal. İşte beni biraz bu kısımlar sıktı. Bazen olayları çok dallanıp budaklandığı için takip etmekte zorlandım. Yaşar Kemal karıncaların dövüşünü bile anlatırken sanki o yörenin durumunu anlatmış. Betimlemeler çok iyiydi.
Aslında beyler de kan davasının bitmesini istiyorlar içten içe. Bu durumdan o kadar yorulmuşlar ki. Ama bu durumu kendilerine bile itiraf edemiyorlar. Dışardan da tam tersi gözüküyorlar. Ne kadar düşman olsalar da birbirlerine saygı duymaları hoşuma gitti. Kitap sadece kan davası değil, boşa giden canların, emek hırsızlığının ve heba edilen umudun feryadıdıır bence. Beylik düzeninin çöküşünü de görüyoruz aslında kitapta.
Kitap Akçasazın Ağaları serisinin ilk kitabıdır. 2.kitabı Yusufçuk Yusuf dur onu da okumayı düşünüyorum.
Kitap biraz karışık ve çok karakterli olduğu için günde 50 sayfa şeklinde okudum. İlk kez Yaşar Kemal okuyacaklara ilk de bu kitapla başlamayın derim. Biraz yorabilir ve önyargılı olabilirsiniz yazara. Okuyacaksanız da günlük kısa okumalarla geniş zaman vererek okuyunuz. Yaşar Kemal okumuş ve sevmiş olanlara ise tavsiyem hiç düşünmeden başlayabilirsiniz.
Herkese iyi okumalar ve bol kitaplı günler dilerim. Demirciler Çarşısı CinayetiYaşar Kemal