2026 5. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2026 02:59
*****spoiler içerebilir**** Yedi yıl aradan sonra ikinci kez “Hayvan Çiftliği” bitti. Bende kalan şey “nerden nereye?” sorusu değil; o sorunun arkasında duran garip bir hüzün. En acısı ideallerin kirlenmesi bile değil—hafızanın silinmesi. Çünkü hafıza gidince haklılık da gidiyor; itirazın zemini çöküyor. Orwell’in en sert yaptığı şey, karakterleri değil gerçeği hedef almak. Squealer’ın varlığı tam bir sinir testi: ortalığın şebeği gibi geziyor ama gücü kelimelerde. Gerçeği büküyor, cümleleri eğip büküp “normal” diye yediriyor. Fakat asıl mesele şu: Bu düzenin ana motoru korku; dilin tekrarı ise o korkuyu anında pekiştirip kalıcı hâle getiriyor. Korku geliyor, kelime hemen arkasından mühür gibi basılıyor. Kırılma noktası Snowball’ın kovulmasıyla başlıyor. O an denge ve alternatif tamamen gidiyor. Okuyucu için umut yavaşça sönüyor ama hayvanlar için ortada umut diye bir duygu bile kalmıyor; çünkü hafıza silme işi çoktan başarılı. Unutmanın olduğu yerde umut, ancak dışarıdan bakanın içinde yaşayabiliyor. Yedi Emir’in sessizce değiştiği her an da bu yüzden insanın canına oturuyor: Küçük bir oynama, küçük bir düzeltme—ama bir bakmışsın hakikat elden gitmiş. Orwell bunu bağırarak değil, nakış nakış işliyor. Amaç gerçekleşince de geriye “amaçsızlık” değil, ondan daha aşağı bir şey kalıyor: çıkar. İdeal biter bitmez kişisel egolar, kasıntı bencillikler devreye giriyor ve yeni düzen eski hâlinden bile düşük bir seviyeye düşüyor. Boxer ise bu çöküşün en iç acıtan parçası: saf ama aptallıkla karışmış bir saflık; analitik düşünce sıfır. Sorgulamayan, emir alıp emri yerine getirmeye çalışan görev adamı. Onu okurken hem acıyorsun hem sinir oluyorsun—çünkü iyi niyetin tek başına hiçbir şey kurtarmadığını yüzüne vuruyor. Final şaşırtmıyor. Zaten kendini belli ediyor. Ama insan yine de bitirince bir süre susuyor: Çünkü bu hikâye bir ülkeyi değil, insanın güce karşı ne kadar kolay şekil aldığını anlatıyor. Çöküş geliyorum diyor… ve en tehlikeli yanı da bu: Göz göre göre “alıştıra alıştıra” geliyor.
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2024296,4bin okunma