Herkese merhaba
Bugün, 2020 Women’s Prize for Fiction ödülü sahibi, filmi de gösterimde olan Hammet kitabıyla geldim.
Gerçek hikaye şöyledir: 1580'lerin başında Shakespeare ve Anne(Agnes) çiftinin 3 çocuğu olur: Susanne, Judith ve Hamnet(Hamlet).
İkiz olan Judith ile Hamnet 1585'de vaftiz edilir. Ancak 1596 yılının Ağustos ayında; Hamnet nedeni kaynaklarda yazmayan bir hastalık yüzünden vefat eder.
Ve baba Shakespeare, aradan geçen 4 yılın sonunda; en uzun oyunu olan, dünyaca ünlü Hamlet'i yazar.
Hamnet'in ölümünü bilerek başladığımız gerçek yaşam öyküsünden kurgulanan kitap; iki farklı zaman diliminde ilerliyor. İlki, 11 yaşındaki ikizlerden Judith’in rahatsızlanmasıyla başlıyor, ikinci olarak anne Agnes’in hayat hikayesi ve Shakespeare ile tanışmalarına geri dönüyoruz. (Shakespeare ismi hiç geçmiyor, Agnes’in kocası, Latince öğretmeni diye geçiyor; biz O olduğunu bilerek okuyoruz.)
Ve sayfalar su gibi akarken adım adım acı son geliyor; bağırmadan, dramatize etmeden yüreğiniz dağlanıyor
Çocuğunu kaybeden bir annenin yaşadıklarını,depresyonunu, acısını öyle derinden anlatmış ki yazar okurken o acıyı içinizde hissetmemek elde değil; yer yer gözyaşları içinde okuyacağınız, büyülü gerçekçiliğin kıyılarında, masalsı kurgusuyla enfes bir kitap Hamnet.
Şimdiden yılın enleri listesine adını yazdırdı.
Keyifli okumalar