2026 1. kitabı
Okunma: 26 Şubat 2026 20:52
Dikkat spoiler içerebilir... Kitabın ilk başlarında biraz sıkıldığımı hissetmiştim. Ancak bir yerden sonra kitabı elimden bırakmakta zorlandığımı fark ettim. Bahşı ve Kaknusia'nın aşkının neticesinde kaçmaları ile başladı eser. Ama bilmiyorlardı ki insan ne kadar kaçsa da kaderinden kaçamaz... İçinde bulundukları bu aşk serüveninde kâh vuslat düşü gördüler, kâh firak ateşinde yandılar. Kâh yine ayırdı kader onları, yine, yine... Bir kavuşma içinde kaç ayrılık barındırır kim bilir? Hayatları onları apayrı yerlere ve apayrı hikâyelere sürükledi. Bahşı ile ayrılınca Kaknusia oldu Lalin. Sevdiği adamla birlikte kelimelerini de kaybetti. Sonra teselli armağanı Lâlzade'si oldu. Ancak ona da doyamadı, gözlerini yani hayatını aydınlatan ışığını kaybetti. (Lâlzade'nin ölümü beni çok üzdü..) Sevdiği adamın aşkı yetmez gibi başka bir adamın da aşkıyla imtihan oldu. İshak'a ayrı bir parantez açmak isterim. Siyah ya da beyaz bir karakter olmadığı için yani gri bir karakter olduğu için ben onu sevdim. Ve iç muhasebelerini yazarın oldukça başarılı şekilde ele aldığını düşünüyorum. Ayrıca İshak'ın Lâlzade'ye babalığı da etkilendiğim hususlardan. Bir de Gunala karakteri var ki ben onun bu denli kontrolden çıkacağını düşünmedim. Bu romanda şunu fark ettim. Herkes aşkı için birini kurban etti ama kendini ama rakibini... Genel bir değerlendirme yapacak olursam bilhassa Kaknusia cephesinde gelişen olayları okumayı daha çok sevdim. Bunun sebebi kadın olması hasebiyle daha iyi empati kurabilmem olabilir. Yazarın tekke, Sultan Ahmed Han, Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri, Sultan Ahmed Camii'nin yapılışı, Arap camisinden İstanbul semalarına uzanan ilk ezan gibi İslami unsurlara yer vermesi hikâyenin içinde bir soluklanma alanı açmış ve bu alan hoşuma gitti. Bunun yanı sıra mezarlıkta İshak ve Bahşı arasında geçen diyalog ve İshak ile Lâlzade'nin kıskanmaya dair konuşmaları kalbime dokundu. Özetle bir hayli tatmin olduğum bir eserdi. Bir İskender Pala klasiği... Uzun zamanlar aklımda kalacak bir final sahnesi olduğunu da söylemeyi ihmal etmemeliyim.
Aşk Hikâyesiİskender Pala · Kapı Yayınları · 20245,1bin okunma