2026 18. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2026 08:38
Rus gezgin Nosilov’un 19.yy.ın son çeyreğinde bugün Türkmenistan sınırları içerisinde yer alan kadim Merv şehrine yaptığı geziyi anlattığı,Yazma Eserler Başkanlığınca Ahmet Nermi çevirisi olarak basılan eser. İçerikten evvel kitabın baskı kalitesi üzerinde durmak isterim. Ciltli ve son derece kaliteli sayfa yapısıyla dikkat çeken bir kitap. Yazma Eserler Kurumu hakikaten güzel bir projeyle eski eserleri günümüze kazandırmış oldu. Petersburg’dan tren yolculuğu yaparak Merv şehrine ulaşan Rus gezgin,burada Çar’ın yaptırmış olduğu bir çiftlikte misafir oluyor. Bu süre zarfında Merv’in verimli ve sıcak ikliminden,yerli halkın çeşitli özelliklerinden,çiftlikte yetiştirilen türlü meyvelerden,yörede var olan vahşi yaşamdan bahsediyor. Özellikle kuş türlerinin bolluğuna anlatısında oldukça sık yer veriyor ve kul türlerini de isimleriyle aktarıyor. Gezi yazıları tarihe ışık tutan önemli eserlerdir. Bu eser de bu önemi taşıyan nitelikte. Belirtmek gerekir ki eserin dili ağır.
Tarih
Merv seyahatnâmesiKonstantin Dmitrievich Nosilov · Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Yayınları · 20159 okunma