·92 syf.····Okunma: 27 Şubat 2026 10:51 İnci – John Steinbeck
Kısacık bir kitap olmasına rağmen düşündürdüğü şeyler oldukça büyük. Hikâye çok sade bir olayla başlıyor ama aslında insanın umutla kurduğu hayallerin, zamanla nasıl şekil değiştirebildiğini anlatıyor. En çok hoşuma giden şey, Steinbeck’in bunu abartıya kaçmadan, oldukça yalın bir dille yapması oldu.
Kitap boyunca “umut” duygusu hep merkezde ama o umut masum ve saf kalmıyor; insanın içindeki korkular, hırslar ve dış dünyanın etkisiyle dönüşmeye başlıyor. Özellikle fırsat kavramı üzerine düşündürücü buldum. Gerçekten büyük bir şans mı, yoksa insanın sınandığı bir eşik mi? Kitap bunu okura sorgulatıyor.
Karakterlerin yaşadığı duygular çok gerçekçi. Büyük dramatik sahnelerden ziyade, insanın iç dünyasındaki değişimi hissediyorsun. O yüzden okurken temposu sakin ama etkisi derin geliyor. Kısa olmasına üzüldüm açıkcası.
Benim için masal gibi başlayıp, alt metni sert olan bir kitaptı. Çok uzun bir anlatım bekleyenler için değil belki ama anlam katmanlarını seviyorsanız etkileyici bir okuma olacaktır kesinlikle.