2026 9. kitabı
Amerikalı yazar Jim Shepard'ın kaleminden Altıncı evre eserini okurken yazarın sadece bir virüsü anlatmadığını, insanlığın kırılganlığını, doğaya karşı kibirli cehaletini ve felaket karşısındaki çıplak korkusunu okuyorsunuz. Bunları okurken de büyüklerimizin usulca fısıldadığını duyuyorsunuz "Doğa affetmez, sadece bekler." Grönland’ın çok uzak bir köyünde on yaşındaki Aleq ve en yakın arkadaşı bir maden sahasında gezinirlerken toprağın altında uzun zamandır donmuş halde kayaçlar bulurlar. Çocuk aklı bu kayaçları toplayıp köylerine götürürler ama nerden bilebilirlerdi ki tüm dünyayı etkileyecek bir felakete sürükleyebileceklerini. Çok geçmeden köyde bu kayaçlardan kaynaklı bir salgın başlar, üstelik salgına yakalanan bir çok kişi de ölür, ama Aleq'de salgının hiç bir belirtisi yoktur. Bu durum yetkilileri harekete geçirir köy karantinaya alınır. Köyde herkes salgına yakalanırken Aleq de neden hiç bir etkisi olmadı? Canım çocuk Aleq'in duygularını, suçluluk hissini, iç dünyasını ve masumiyetini iliklerinize kadar hissediyorsunuz. Yazarın dili sade ama keskin. Bir soğukluk hissettiyor ama bu boşuna değil.Olayları abartmadan, dramatize etmeden sessizce işlemiş; bu da anlatıyı daha gerçek ve daha ürpertici kılmış. Bilimsel detaylar arka planda sağlam bir zemin oluşturmuş, ön planda ise insanı tutmuş; kırılgan, çaresiz ve yine de direnmeye çalışan insan. Pandemi zamanında neler yaşadık hepimiz biliyoruz. Karantina, izolasyon, korku... Hepimiz birbirimizden uzaklaştık. İç güdüsel olarak hayatta kalabilmek için başkasını gözden çabucak çıkarabildik... Bilim insanları çözüm ararken, sağlık çalışanları canla başla çalışırken ortaya çıkan tablo çok netti aslında.Medeniyet dediğimiz şey, ince bir buz tabakasından ibaret. Bize birşey olmasın onlara ne olursa olsun.Kitabın karanlığı tamda burada başlıyor, dünyanın sonundan değil; dünyanın zaten böyle olduğunu göstermeye çalışmış yazar.Kitap bittiğinde aklıma tek bir düşünce sardı; Galiba felaket kapıyı çalmıyor. Biz kapıyı zaten aralık bırakıyoruz.
Altıncı EvreJim Shepard · The Kitap · 202336 okunma