2026 15. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2026 00:40
Diğer Çocuk ~ Joy Williams Zihnin Araf’ında bir kabus: Diğer Çocuk Merhaba sevgili kitapseverler, gerçeklikle rüyanın, delilikle yasın birbirine karıştığı, sisli ve tekinsiz bir adaya davetlisiniz. Roman, alışılmışın dışında insanı bir sarmaşık gibi saran karanlık ve modern bir masal. Kitapta usulca Dante’nin Araf’ına yapılan o gönderme, aslında tüm hikayenin kilit noktası. Hadi birlikte bakalım; Hikayenin yüzeyindeki somut gerçeklikte; dehşet verici bir uçak kazasından mucizevi (ya da belki de lanetli) bir şekilde sağ kurtulan Pearl’ü görüyoruz. Ancak bu kurtuluş, asıl kabusun başlangıcı. Kazanın ardından kucağına tutuşturulan bebeğin kendi bebeği olmadığını, “değiştirildiğini” savunan ve gerçeklikle bağı giderek kopan , elinden içkisi hiç düşmeyen yaslı bir annenin, tekinsiz, dış dünyadan tamamen izole edilmiş bir adada zihin sürüklenişini okuyoruz. Ancak satır aralarına gizlenmiş asıl sarsıcı gerçek bence, çok başka. Yazar her ne kadar kucağa verilen o yabancı bebeğe “Diğer Çocuk” dese de, bana göre kitaptaki asıl “Diğer Çocuk”, babasının travmatik intiharıyla çocukluğu çalınan ve yerine sevgisiz, aidiyetsiz bir kadın bırakılan Pearl’ün ta kendisi! Adadaki ormanda başıboş gezen, kime ait olduğu bilinmeyen o vahşi çocuklar da Pearl’ün hiçbir zaman büyüyememiş, sevgisiz kalmış o kırık çocukluk parçalarının yansıması. Kitapta altını çizdiğim o vurucu cümlenin de fısıldadığı gibi: “Bu ev zihnimizin içinde. Hakikat, hayattan çok kurnazca koparılmış.” Bu ada aslında Pearl’ün kendi zihninde inşa ettiği, gerçek dünyanın acısıyla yüzleşmemek için sığındığı bir Araf. Her şeyin altın tepside açıklandığı, net cevapları olan romanlardan sıkıldıysanız ve bol bol Dante’nin Araf’ındayım demek istiyorsanız, zihninizi altüst edecek bu karanlık masalın içine mutlaka girmelisiniz. Herkese keyifli okumalar dilerim, sevgiyle
Diğer ÇocukJoy Williams · Tersine Kitap Yayınları · 202643 okunma