Puan vermedi·182 syf.····Okunma: 28 Şubat 2026 20:20 "Bu çizginin önde gelen bir temsilcisi olan İbn Ebî Hâtim’in önünde ise iki yol kalıyordu: Ya bütün sorunlarına rağmen tefsir rivayetlerini bu halleriyle kabullenecek ya da onları derlemekten vazgeçecekti. O, birinci yolu tercih ederek bu rivayetleri derlemiş ve hacimli bir eser vücuda getirmiştir. Böylece biz de onun sayesinde, ilk hicri asırlarda yaşayan alimlerin Kur'an yorumlarına ulaşabiliyoruz."
Her ne kadar sonuç kısmında böyle anlaşılır bir cümle olsa da, kitabın tamamı için bunu söylemek çok zor. Hani Âkif hocayı okumak akademik olmayı gerektiriyor demiştim ya, işte bu kitap için o da az kalıyor. İnsanlar ne kadar emek veriyor bazı şeylere ve biz ne kadar kolay harcıyoruz. Ocu bucu. Azıcık da dönemi okusak, biraz da bağlamı görsek. Yok en doğru yok kendi yolu herkes için.
2003 şartlarında emek verilmiş hem de çok. R'nin r'sinin r'si .... ciddi emek. Bunu yapabilmek için ravilerle oturup kalkmış olmak lazım zihin dünyasında. Birer isimden ibaret olsalar bu kadar olamazdı . Âkif hoca bazen der, Taberi'yi F.Razi ile beş dakika aynı odada bıraksak kavga edip çıkar ikisi de. Tahammül edemezler. Şimdi ise ikisinin zihin dünyasından başka bir boyut ortak tefsiri çıkarmaya çalışıyorlar. Böyle olur mu? Bence de olmaz. Olamıyor. Sonra bu bilimselciler yüzünden, bütün dünya İslâm'ı diline doluyor. Kur'an'ın böyle bir derdi gayesi yok. Keşke insanların da böyle tuhaf hizmetleri olmasa. Allah bilir ya.
Ben bu kitapta matematik de gördüm. Mukabelede bir hanım sesi açtı hâl hatır sordu, belli ki yaşlı, Âkif hoca ellerinizden öperim dedi şaşırdım. Çünkü biliyorum annesinin vefat ettiğini. Matematik öğretmenim dedi. Sonra o hanım hoca dedi ki ee biz de öğrencimizin öğrencisi olduk bu yaşta. Ben çok gurur duydum şahsen. Âkif hocayı bilmem. Hiç renk vermiyor ki. Neyse, matematiği o zaman nasıldı bilmiyorum ama bu platformda, tefsir konusunda kafasında dehşet bir matematik olduğundan eminim. Şu silsileyi bu şekilde yazmak bundan 23 sene önce ki herhalde 34 yaşına denk geliyor, bence başarı. Çünkü ben onu İngilizce fikrini savunurken de duydum, Arapça fikirlerini tartışırken de duydum, Almancasını yine biliyorum, bunlar, onu zaten benim gözümde ileri taşıyor. Ama bazen merak ediyorum. Bir ömüre insanlar bu kadar şeyi nasıl sığdırıyor. Âkif hoca bana hiç hafızlık yap demedi, o diğer hocaların aksine her zaman dil öğrenin diyor. Geçen gün bana bir şey sordu ben de dedim ki hocam dil bariyerine takıldım. Ama doğru. Gerçekten çok doğru. Kendime soruyorum şimdi. Hafız mı olmak isterim yoksa şu önümdeki tefsir metinlerini hadis metinlerini Türkçe gibi okumak değil, anlamak mı isterim? Tabii ki anlamak isterim. Çünkü anladığım her şey zaten benim hıfzımdadır. Ben hep İngilizcem iyi sandım. Yoo değil. Ben hiç İngilizce espri yaptım mı mesela? Ya da İngilizce ciğerim yandı mı? Bunlar laf değil hakikat. Dile hakim olmak değil sahip olmak önemli. Âkif hoca hicri ilk üç asırı neden savunuyor, sonrası daha kolay değil mi diye düşünürdüm. Onun için zor değil. Dili hissediyor. O asrın insanını anlıyor. İnsan bir dilde hisseder hale geldi ise zor değil. Dediği şey çok düz ve doğru. Bugüne ait bir şeyler çıkarmaya çalışanlar, resmen hz sahabeyi bazen anlamamış bir duruma getiriyor ki bu kabul edilemez bana göre de. Hz peygamberin açıkladığı şeyler var bazen. Sabrı bilen hz sahabe peki Allah neden burada şu an sabrı cemil diyor ya resulullah diyebiliyorsa, demek ki anlamadıkları değil bazen acaba dedikleri şeyler olabilmiş. Onu da hz peygamberin açıkladığını görüyoruz. Dövmek fiilini yumuşatmaya çalışmanın kitabımızda uçakları tankları coronayı aramanın alemi yok. Yalanı ihaneti hırsızlığı adam kayırmayı, 'tekrar' suç haline getirmek imanın yarısı edecek zaten. Bunlar ilk ayetlerde topyekun var. Ahlâkı öncelemenin zamanı geldi. İnşallah bu sistematik ahlaksızlığa kurban gitmeyiz. Şahsen korktuğum şey geçmişteki kazalarımdan daha çok başka şeyler. Allah'ın rahmetini umuyorum. Başka türlü kafayı yerim.
Âkif hoca ne kadar bilirse bilsin hiçbir zaman her şeyi ben bilirim bir hoca değil. Ben herhalde buradan ona tutunuyorum. Allah yardımcısı olsun.