Sıfır Noktasındaki Kadın
2026 4. kitabı
Mısırlı feminist yazar Neval El Saddavi’nin kaleme aldığı Firdevs‘in sarsıcı iç burkan yaşamını okurken sizin de içiniz bir tuhaf olacak, boğazınız düğümlenecek ve karnınıza bir yumruk yemiş gibi hissedeceksiniz . Orta Doğu’da kadın olmak sorunsalı birazcık daha kesikinleşecek .Yazarın giriş bölümünde söylediği’’ Firdevs, umarsızca en karanlık sona doğru çekilmiş bir kadının öyküsüdür .Bütün zavallılığına ve umarsızlığına karşın bu kadın ,benim gibi yaşamının son anlarına tanık olan herkese yaşama, sevme ve kendilerini gerçek özgürlük haklarından mahrum bırakan tüm güçlere karşı direnip bu güçleri yenme isteği vermiştir. Sözleri ile devam etmek istiyorum. Firdevs kanatır cezaevinde birkaç gün sonra idamı gerçekleşecek bir idam mahkû mudur. bu biyografik romanda firdevs‘in kendi tarafından aktarılan yaşamöyküsünü bir solukta okurken kitabı bitirmeden elinizden bırakmak istemeyeceksiniz. Orta Doğu’da insan olmanın ,kadın olmanın ,fahişe olmanın ne anlama geldiği duru bir anlatımla gözler önüne seriliyor. Firdevs ,kadının yalnızca cinsel bir obje ,para ile alınan maldan farksız olduğunun ise en acı örneğidir. Parkta tanıştığı mama Şerife‘nin sorusu ‘’önce kim başlattı baban mı amcan mı …’’ve kitabın bir yerinde Firdevs‘in ‘’ben fahişe değilim ama çocukluğumdan beri babam ,amcam hepsi bana bir fahişe olarak büyümeyi öğretti ‘’cevabı kitabın ana fikri bence. Bir fahişe değil aslında orta Doğu’daki bir kadının yaşamına tanıklık ediyoruz ‘’köle bir eş olmak yerine özgür bir fahişe olmayı sectim ‘’cümlesi firdevs‘in başkaldırış cümlesidir tanıdıgı tüm erkeklerin hayatında açtığı tedavi edilemez yaralarla yola devam etme kararlılığı gösteren bir kadın olan firdevs korkusuzca ölüme gider ve yaşamı toptan reddeder. Son cümlesi ‘’ herkes bir gün ölecek. Senin işlediğin suçlardan biri için asılmaktansa kendi işlediği suç uğruna ölmeyi tercih ederim ‘’dir. Burada insanın içine doğduğu toplumun, onu nasıl suça itebileceğinin dörneğine üzülerek tanık olduk.
Sıfır Noktasındaki KadınNevâl El-Seddavi · Metis Yayınları · 202526,3bin okunma