Keşke çok daha önce okusaydım!
2026 6. kitabı
Okunma: 28 Şubat 2026 00:00
Kapağını kapattığım an tam olarak bu cümleyi kurdum. Fakir Baykurt, kalemine ve duruşuna her zaman büyük saygı duyduğum, edebiyatımızın koca çınarlarından biri. Ancak Eşekli Kütüphaneci ile aramdaki bağ, salt bir okur-yazar ilişkisinin çok ötesine geçti. Benim için Fakir Baykurt sadece büyük bir yazar değil; aynı zamanda TÖS'ün (Türkiye Öğretmenler Sendikası) efsanevi kurucusu, aydınlanma mücadelesinin yılmaz bir neferi. İkimizin de hem öğretmen hem de sendikacı olması, onun satır aralarına gizlediği o "örgütlü mücadele" ve "toplumu aydınlatma inadı" ile çok daha derin, çok daha kişisel bir bağ kurmamı sağladı. Kitabı okurken, bürokrasinin hantallığına ve imkânsızlıklara karşı verilen o tanıdık kavgayı adeta iliklerimde hissettim. Ürgüp'ün tozlu yollarında, eşek sırtındaki o tahta sandıklarda sadece kitap değil; umut, aydınlık ve özgürlük taşınıyor. Mustafa Güzelgöz’ün şahsında vücut bulan bu hikâye, aslında cehalete karşı yakılmış bir çoban ateşi. Bugün biz öğretmenlerin kara tahta başında verdiği emek de, meydanlarda omuz omuza verdiğimiz sendikal mücadele de tam olarak o eşeğin heybesindeki ışığı çoğaltmak, o aydınlanma bayrağını daha ileriye taşımak için değil mi? Eğer hâlâ okumadıysanız, bu muazzam Anadolu destanını bir an önce kitaplığınıza (ve kalbinize) ekleyin. Yorgun düştüğünüz, umutsuzluğa kapıldığınız anlarda size omuz verecek harika bir yoldaş olacak.
İnceleme
Eşekli KütüphaneciFakir Baykurt · Literatür Yayınları · 201018,3bin okunma