Kitabı savaş karşıtı, barış yanlısı bir trajedya olduğu için seçtim. Euripides (M.Ö. 484-406) Yakarıcılar'da ölenlerin ardından acı çeken anaları dillendirir. Thebai kralı Kreon, savaşta yendiği ve öldürdüğü Argos'lu yedi komutanın ölüsünü teslim etmez ve gömülmesine müsade etmez. Bu olay üzerine bu ölen komutanların anaları yakarmaya ve yardım istemeye kral Theseus'a ve annesine giderler. Kral Theseus vicdanlı ve adaletlidir, özgürlük, demokrasi, barış savunucusudur. Savaşın da bir ahlakı vardır. Theseus, ölülerin geri verilip cenaze düzenlenmesi için taraf olur, hatta ordu toplayıp Argos'a gider. Bir yanda acının ve merhametin dili, bir yanda aklın ve vicdanın dili var. Evlat acısı eserde baskın duygu.
Ben zaman, mekân, inanç ve kültürde ayrıştığım insanlarla ortak paydalarda buluşmaktan zevk alıyorum, işte bu eserde beni cezbeden şey buydu. İnsanlığın değişmeyen ortak dertleri, ortak yakarışları, ortak ümitleri, ortak "iyileri" ve "doğruları" var. Bunu fark ettiriyor YakarıcılarEuripides