Okurken düşündüm ki, George Orwell aslında sadece bir distopya yazmamış; insanın özgür iradesini, gerçeği ve düşünceyi nasıl kaybedebileceğimizi felsefi olarak sorgulamamızı sağlamış. Büyük Birader’in her yerde olduğu, bilgilerin sürekli değiştirildiği ve insanların kontrol altında tutulduğu bir dünyada yaşıyor olmak bana şunu hissettirdi: gerçek özgürlük sadece hareket etmek değil, düşüncelerimizin ve gerçeğimizin bizim olması. Winston’un direnmeye çalışması, bireyin anlam arayışı ve gerçeğe tutunma çabası üzerinden okura bir soru bırakıyor: Birey, sistem karşısında hâlâ kendi varlığını koruyabilir mi? Ve ben bunu okurken fark ettim ki, insanlık yalnızca korkuyla değil, bilgi ve hafızası manipüle edilerek de yok edilebilir. Bugün bilgi kirliliği ve gözetim teknolojileri düşünüldüğünde roman bana şunu hatırlattı: özgür düşünceyi kaybetmek, özgürlüğün en temel boyutunu yitirmek demek.
Kısaca söylemek gerekirse:
1984, özgürlüğün, gerçeğin ve bireysel kimliğin değerini sorgulatan, okurken hem ürküten hem düşündüren bir başyapıttır.